Másnap, ha Dobrev győz

2021. október 11. 19:52

Haraszti Miklós
444.hu
A legszervezettebb pártok politikusai most őszi vadlibaként, csapatostul húznak Gyurcsány felé.

„Közhely (de talán mégsem eléggé az), hogy Orbán leváltása 2022-ben csak olyan miniszterelnökjelöltnek sikerülhet, aki képes az ellenzéki táboron túl is szavazatokat szerezni. Karácsony önbüntető visszalépése és hazafias ajánlása óta nem kétséges, hogy a két talpon maradt miniszterelnök-jelölt közül csak Márki-Zay ajánlata felel meg az ellenzéken túlnyúló szavazategyesítés céljának. Már nincs másik ajánlat a beteg forgószínpad ellenében.

A leegyszerűsödött párharccal az ország egy új törésvonal mentén is kettészakadni látszik. Tömörödik az establishment a plebs ellenében. A legszervezettebb pártok politikusai most őszi vadlibaként, csapatostul húznak Gyurcsány pólusa felé. A jóval kevésbé szervezett, lényegében parlamenten kívüli civil csapatok teszik, ami telik tőlük, kitartanak a zord északon. (Disclaimer: velük érzek.)

Ez volna a kitűzött célok térképe. Érdemes azonban végiggondolni a párharcot az eredmény felől is, és főként Márki-Zay és Dobrev tavaszi esélyei szempontjából.

Az egyik oldal egyetlen mondattal elintézhető. Ha Márki-Zay csodaképpen győzni tudna az előválasztáson, akkor hatalmas népi momentum kerekedne, és tényleg: »bármi megtörténhet«. A pártok visszaigazodnának, hiszen választókból élnek.

De Karácsony lemondása óta nőttek Dobrev esélyei is. Mit hozna, ha Dobrevre végül több előválasztó szavazna, mint Márki-Zayra? Mihez kezdene az egyesült ellenzék Dobrev jelölti győzelmével?”

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 83 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"...aki képes az ellenzéki táboron túl is szavazatokat szerezni."

Ez az ellenzék soha nem lesz képes szavazatokat szerezni a jobboldalról. A baloldal csakis akkor nyerhet, ha a jobboldal túlontúl elkényelmesedik, vagy apátiába esik.

"a gyenge akarat, az ambíció, a hiúság, a túláradó érzelmesség és az ideges modernség különös keveréke”,
„alulfejlett kretének, ha nem éppen kifejlett bűnözők" -
ilyenek, ezek voltak Kun Béláék, Károlyiék.
A mai magyargyűlölők pontosan ugyanilyen nyomorultak.

Terroristák vagy balekok? – így szervezkedett száz éve a baloldali emigráció - semmi nem változott...

Valaki már nagyon várja, hogy küldöttség járuljon elé: vállalná el Magyarország "megmentését" - komcsi-libsi-globsi "hazaszeretet" talaján...
Nemsokára legördül a függöny és előlép.

Ez a kép, ahol Böszme és a neje vigyorog, megmutatja, hogy miért nincs esélye az ellenzéknek ha Böszméné lesz a miniszterelnök jelöltjük.
Mert nagyon sokan még mindig nem felejtették el 2006 őszét...

Haraszti jól érvel, csak azt nem értem, hogy szerinte mitől tehetséges Dobrev?! Attól, hogy jól fel tudja mondani a nemzetközi multibirodalmi blablát meg a hazai fogyasztásra feltalált diktatúrás hülyeséget? Semmilyen értelmes programszerűséget, valós alternatívát nem adott elő eddig. Na jó, ez egy felső-középosztályi elvárás. De hol van a személyes vonzerő, a karizmatikus személyiség? Ez az egyébként sem jó kiállású, öregedő, pöntyögő tyúk lenne a középosztályok számára vonzó politikai vezető?

Azért mert harminc éve a komcsifióka bankos mami kiprivatizálta (ellopta) az egyik legértékesebb magyar gyárat a családnak és ennek hasznából működtetnek egy családi pártot? Ez vajon elég ahhoz, hogy Apró Antal unokájából magyar miniszterelnököt kreáljanak? Ennyire hülye lenne a magyar társadalom?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés