A National Geographic felmérése alapján a magyarok imádják a városaikat

2021. október 6. 9:32
A főváros utána a második legnépszerűbb város Eger, majd Pécs, Debrecen és Szeged.

A National Geographic legújabb kutatásából megtudhatjuk, melyek a legnépszerűbb magyarországi városok; szeret-e a lakosság „csak úgy” sétálgatni a város utcáin, izgalmasnak tartja-e a saját városát. A felmérésből az is kiderült, hogy

csupán a lakosság töredéke lenne hajlandó elutazni egy külföldi, európai városba egy hosszú hétvégére.   

A National Geographic Irány a város! elnevezéssel, reprezentatív felmérést végzett a 18-65 éves körében, ugyanis kíváncsi volt a magyar lakosság városlátogatásával kapcsolatos szokásaira és persze arra is, melyek a kedvenc magyarországi városok. Spontán említések alapján a lakosság harmada Budapestet kedveli a legjobban. A főváros utána a második legnépszerűbb város Eger, a harmadik helyen pedig holtversenyben Pécs, Debrecen és Szeged végzett.

Külföldi városok közül Bécs a kedvenc

A kedvenc külföldi városokat tekintve Bécs kapta a legtöbb említést, megelőzve a szintén előkelő helyen szereplő Párizst, Rómát, Londont és Velencét. Kevesebben szavaztak Európán kívüli városokra, ezek közül New York-ot mondták a legtöbben. A megkérdezettek 33%-a elég izgalmasnak tartja a saját városát ahhoz, hogy ha valami érdekeset akar látni, akkor a városát fedezze fel: nem gondolkodik sem belföldi, sem külföldi városlátogatáson. Csupán a lakosság 21%-a érzi úgy – ha minden anyagi feltétel adott lenne –, hogy hajlandó lenne otthonról elindulni és repülőre ülni azért, hogy egy hosszú hétvégére elutazzon valamelyik európai várost megnézni.

A kutatásban résztvevők közül sokakkal előfordult már, hogy  minden cél nélkül, csak úgy sétálni indultak saját városukban:

a lakosságnak mindössze 9%-a nyilatkozta, hogy soha nem fordult elő ilyen vele, míg 26%-a legalább hetente egyszer sétálgat céltalanul. Válaszaik alapján ennek az az oka, hogy szeretnek szabadlevegőn lenni, mozogni, gondolkodni, vagy éppen nem gondolni semmire. Azok körében, akik nem csinálnak ilyesmit, 47% mondta, hogy a céltalan utcai sétálgatás soha fel sem merült benne, és 24% szerint ez kimondottan értelmetlen tevékenység. A 18-65 éves magyar lakosság demográfiai összetételéhez képest a legalább heti egyszer sétálók között felülreprezentáltak a 30- 39 évesek és a Budapesten élők. Azok körében pedig, akik soha nem szoktak sétálgatni, nagyobb arányban vannak 40-49 évesek, alapfokú végzettségűek, és falun élők.

Inkább történelmi épületek, mint modern építmények

Amennyiben egy másik városba való látogatásról van szó, többen kíváncsiak a történelmi épületekre, mint a modern építményekre. Szerepel a top 3 legkedveltebb városnézős tevékenység között a parkok látogatása, és a sétálóutcán való nézelődés is. A szabadtéri programokat többen részesítik előnyben a „beülős” programokkal (pl. színház, múzeum, bárok) szemben. A National Geographic mindenkit arra bíztat, hogy ha készített egy jó fotót akár a saját városában, akár másik magyar városban, töltse fel a National Geographic interaktív térképére, annak érdekében, hogy minél többen megismerjék Magyarország történelmi kincseit.

A National Geographic csatorna a városok kedvelőinek egy különleges több hetes műsorfolyammal készült, amely során a tévé képernyői előtt külföldi városokat is megismerhetnek a nézők. A városokra és az építészetre koncentráló műsorokat október 15-éig adják a National Geographic csatornán.  Ebben az időszakban olyan műsorok láthatóak, mint a Városépítők (Seattle, Nápoly, Sydney, Canberra), illetve a Top 10 – Az építészet remekművei epizódjai (Parkok és kertek, Formabontó épületek, Színházak és operaházak). Október 24-től elindul az Európa a magasból 3.évada is, amely  kontinensük újabb gyönyörű országait (Horvátország, Norvégia, Portugália, Írország, Svájc, Izland) mutatja meg a levegőből!

(MTI-OS)

Fotó: MTVA/Molnár-Bernáth László

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na, jön az újabb 7-es cikkely. És az idő is elromlott.

Akkor ehhez hozzáteszem Dorogot. Jó, sokat nem lehet belőle kihozni, de amit lehet, azt sikerült. Van egy kényelmes, széles sétálóutcája boltokkal, kocsmákkal, kimondottan élhető.

Na az Esztergom. Mondjuk a franc tudja, miért: tényleg Doroggal van egybeépülve.

Úgy lenne logikus, de először a komcsik akarták ellensúlyozni a Dózsafalvai (korábban és később: esztergomi) szavazatokat, mostanában meg a FIDESZ akarja ellensúlyozni a dorogi szavazatokat. Így azután Esztergom-Kertváros az nem Dorog része.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés