Nemzetközi bíróság elé állítanák Lukasenkát

2021. október 5. 21:29
Az Európai Parlament képviselői a szankciókat követően újabb kemény eszközhöz folyamodnának Belarusz ügyében.

EP-képviselők nemzetközi bíróság elé állítanák Lukasenkát – közölte a hvg. A lap arról ír, hogy az Európai Parlament Fehéroroszországgal kapcsolatos ügyekért felelős képviselője, Andrius Kubilius úgy értékelte Belarusz elmúlt több mint egy évét, hogy a Lukasenka-rezsim brutálisan eltapos minden szembenállást és ehhez Putyin elnök nyújt támogatást.

„Lukasenkát azonnal a nemzetközi bíróság elé kellene állítani, mert erőszakot követ el, kínozza az embereket”

– jelentette ki a képviselő, hozzátéve, hogy becslések szerint már hétszáz politikai fogoly van az országban. A bíróság elé állításhoz nagyon sok képviselő csatlakozott, bár ennek gyakorlati kivitelezése nehéznek tűnik. Abban is sokan osztották Andrius Kubilius véleményét, hogy a fehérorosz rezsim valamennyi lépése mögött a Kreml támogatása áll.

Esteban Gonzalez Pons néppárti képviselő például úgy fogalmazott, hogy

„Putyin és Lukasenka egy maffia, akik keleten embereket vesznek,

ezért szolidaritást kell vállalni a külső határainkon lévő országokkal”. Mások is szorgalmazták az újabb szankciókat, aminek ki kellene terjednie a faiparra is, mert a fakereskedelem állami monopólium Belaruszban. Egy másik néppárti, Lena Dupont arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a helyzet jó lehetőség azoknak, akik ellenzik a közös migrációs politikát, hogy átgondolhatják az álláspontjukat.

A Fidesz EP-képviselője szolidaritását fejezte ki Lengyelország felé

A Fidesz EP-képviselője, Gál Kinga így fogalmazott: „Mi, magyarok 2015 óta tudjuk, milyen szembenézni az illegális migrációs hullámmal. Ha nem építettünk volna kerítést a déli határon, akkor további százezrek érkezhettek volna illegálisan Európába.”

Megítélése szerint egyértelmű, hogy a kerítés a megoldás a tömeges, illegális migráció megfékezésére. „Ennek ellenére a magyar kormány az országot és az EU külső határait védő kerítés építése miatt Brüsszeltől a mai napig csak bírálatot és támadást kap” – panaszolta Gál Kinga.

A magyar kormánypárti politikus jelezte teljes szolidaritását Litvánia és Lengyelország felé, azt kérve, hogy

„A migráció ne váljon politikai zsarolóeszközzé!”

A nagy többségtől voltak még inkább eltérő vélemények is. Ivan Vilibor Sincic horvát képviselő például feltette azt a kérdést, hogy „Mi újság az én jogaimmal? Például annak a jogaival, aki nem akar Covid-útlevelet. Egy Minszkben tüntető fontosabb számunkra, mint egy Párizsban tüntető?”

A horvát politikust a levezető elnök figyelmeztette, hogy tartania kell magát a napirendhez. A vita végén Ylva Johansson az EU belügyi biztosa azt mondta, hogy egységre, határozottságra és szolidaritásra van szükségünk. Nem bizonyulhatunk gyengének a brutális elnyomással és a provokációval szemben, mi a demokráciát és nem az autokráciát képviseljük.

Az EP-képviselők a napokban egy állásfoglalást is elfogadnak a belorusz helyzettel kapcsolatban.

Nyitókép: MTI/AP/BelTA/Pool/Maxim Guchek

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Brüsszel képes lenne egy ilyen bírósági cirkuszt csinálni, de az egy óvodás nürnbergi per lenne.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés