Az új balliberális elit félresöpri a régit

2021. október 4. 7:58

Demeter Szilárd
Demokrata
A klip résztvevői azon hatalmi kör kiszolgálói voltak, amelynek visszatérésében reménykednek.

„Mire számítanak azok a kulturális szereplők, akik ott vannak ebben az ellenzéki klipben? Pénzre vagy arra, hogy megsokszorozódnak az alkotói lehetőségeik?

Valójában nem kultúrharc folyik Magyarországon, hanem az elitek pozícióharca. A klip résztvevői annak a hatalmi körnek voltak a kiszolgálói, amelynek visszatérésében reménykednek. Az MSZP–SZDSZ-koalíció juttatta domináns helyzetbe, ruházta fel szinte mindenható döntési jogkörrel ezt a réteget a kultúrában. Mindez 2010-ben megváltozott, ám ők most a viszonyok visszarendeződésében reménykednek. Csakhogy ez elmarad, erre hívtam fel a figyelmet. Ha győzne is véletlenül az ellenzék 2022-ben, ők nem jutnak vissza a hatalomba, vagyis régi pozícióikba, ugyanis jön egy új balliberális elit, amely félresöpri őket.

Lehet okuk panaszra azoknak, akiket a klipben látunk?

Szerintem nem. Az elmúlt tíz évben jóval több pénzt költött az ország kultúrára, mint eddig bármikor. Csak a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) közel 500 millió forintot fizet ki évente a kortárs íróknak különböző ösztöndíjak formájában. És akkor még nem beszéltünk a Nemzeti Kulturális Alap vagy a Magyar Művészeti Akadémia nyújtotta támogatásokról. Mindeközben eszünkbe sem jut, hogy korlátozzuk az alkotói szabadságot. Sőt, épp a konzervatív kurzus a gondolat és a szólás szabadságának egyetlen potenciális őre.

Kik reprezentálják a balliberális kultúrelitet a klipben?

Egy még alapvetően a Kádár-korból való, majd az MSZP–SZDSZ-koalíció által békén és helyén hagyott réteg. Az úgynevezett karámlogika tartotta egyben ezt az elitet, amely a hetvenes évek végén már a haszonélvezője volt az akkori, enyhülő kádári kultúrpolitikának. Ugyanazok a nevek köszönnek vissza, akiknek jól ment régen, és jól megy most is.

Talán nem az anyagiak, hanem elvek és eszmék vezérlik őket?

Örülnék, ha léteznének elvek, és létezne elvhűség a balliberális térfélen. Mert ha ez így lenne, akkor nem jött volna létre a mai szivárványkoalíció. Olyan emberek és erők léptek itt szövetségre, akiket az állítólagos elveik amúgy nagyon nem engednének szövetségre lépni. Már az SZDSZ-nél megtört az elvszerűség, hiszen ők kijelentették, sohasem borulnak össze szocialistákkal. Aztán dehogynem! Azóta a túloldali térfélen nem lehet eszmékről beszélni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés