Egyetlen maffiavezér sem lehet nyugodt

2021. október 3. 9:51

Opauszki András
Pesti Srácok
Egyetlen szervezett alvilági vezető se ússza meg a felelősségre vonást.

Vannak Magyarországon drogbárók egyáltalán?

Magyarország tranzitország. Nemzetközi kitekintésben mennyiségét tekintve elenyésző a magyarországi kábítószer, annak ellenére, hogy én egy grammot is soknak tartok. Szélsőséges példával élve: behoznak hozzánk egy tonna kokaint, amiből lehet, hogy 100 kilót itt leraknak, és maradék 900 kilogramm az megy tovább Európába. Ugyanez igaz egyébként a marihuánára is. Lehet, hogy elindul egy tonna mondjuk a Balkánról Nyugat-Európába, és abból 100 kiló marad itt. Nekünk ekkora a felvevőpiacunk. Tehát valamilyen szinten végesek ezek a felvevők, vagy a droghasználók. Ami biztos: ahhoz, hogy ezt az útvonalat felügyelni lehessen, mindenképpen kell egy olyan magyarországi szereplő, aki tudja szervezni, irányítani, összefogni az ellátási láncolatot. Nekünk ezeket a szereplőket kell „lekapcsolnunk”. Ám a magyarországi szervezőket nem nevezném drogbárónak. Ha nemzetközi viszonylatban nézzük, hogy egy drogbáró mekkora mennyiségű kábítószert mozgat, akkor el kell keserítenem azokat a bűnözőket, akik azt gondolják, hogy ők drogbárók.

Ha már a bűnözőknél tartunk, ahhoz mit szól, hogy többen is támadják önt alvilági körökben?

Ha így van, azt mondom, ez dicséret. Mi nem egy oldalon állunk. A szervezett bűnözés elleni harcban egyértelmű, hogy a törvényes keretek között mindent fel fogunk használni, hogy az alvilági szereplőket eljárás alá vonjuk. A vezetőim irányába az lett volna rossz üzenet, ha dicsérnek a bűnözők, akik között egyébként vannak nagyon rafináltak. Ez számunkra is kihívás. Tisztelni kell ilyen szempontból a másik oldalt is, mert vannak nagyon-nagyon okos emberek köztük. Ez egy kőkemény játszma.

Kovács Lajos, a döglött ügyek osztályának volt vezetője nyilatkozta azt néhány éve, hogy körülbelül 15-20 „keresztapa” van Magyarországon. Ezt ön is így látja?

Ha megnézzük a hazánkban működő szervezett bűnözői csoportokat, akkor nem biztos, hogy lehet „keresztapákról” beszélni. Ha a bűnszervezetnek a vezetőjét egyébként annak nevezhetnénk, akkor ez a szám lényegesen nagyobb, csak gondoljunk bele abba, hogy az elmúlt pár évben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is nagyon sok bűnszervezetes ügyet oldott meg. És ugyanúgy nagyon sok bűnszervezetes ügy van az NNI-nél is. Ezeknek a vezetőit össze sem lehet hasonlítani mondjuk az olasz maffiavezérekkel. A magyarországi szervezett alvilági vezetők és szervezeteik nagyrészt fel vannak térképezve, csak mi nyilván a megfelelő bizonyítékok begyűjtése után tudunk lépni. Sokszor egy-egy ilyen ügynek a feldolgozása 3-4 évet vesz igénybe. Van, ahol óriási szerencsénk van, és ez egy 8-10 hónapos felderítés is eredményes lehet, de van, hogy évek alatt kell összeszedni a bizonyítékokat, amelyek azt mutatják, hogy ez egy jól működő bűnszervezet volt, ami anyagi haszonszerzésre törekedett az évek során. Azt ugyanakkor megígérhetem, hogy mi mindenképpen arra törekszünk, hogy egyetlen szervezett alvilági vezető se ússza meg a felelősségre vonást.

Fotó: MTI Fotó: ORFK

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés