Mi történt Magyarországon?

2021. szeptember 30. 14:15

Schilling Árpád
Facebook
A Fideszt épp úgy és épp azért kellene elzavarni, mint az MSZMP-t. Csak jobban. Hatékonyabban.

„A nép saját kezébe vette a sorsát, és megszervezett egy valódi, demokratikus választást. A pártok közös érték-nyilatkozatot adtak ki, a képviselőjelöltek kiálltak a nyilvános vitára, a civilek meg kérdeztek, véleményeztek, adakoztak, dolgoztak, számoltak és elszámoltattak. Amennyiben a szavazatok eredményét, vagyis a nép döntését is sikerül betartani, akkor ez egy olyan jelentőségű vállalkozássá válik, amely történelmi jelentőségű.

Számomra nem az 1990-es választások, hanem a 2021-es előválasztás az újkori magyar demokrácia legnagyobb sikere. Akkor szinte mindenki imádta a politikát, mert nem látott benne mást, csak a szabadság és a jólét ígéretét. Mára szinte mindenki megkeseredett, és lemondott korábbi álmairól, ezért is olyan nagyszerű ez a teljesítmény. Ezt az előválasztást a béka segge alól kellett létrehoznia azoknak, akikben még maradt némi remény és tenni akarás. 1989-ben senkit nem kellett nógatni, a többség számára egyértelmű volt, hogy itt valami új kezdődik. S lett, ami lett. Ma már nincsenek illúzióink, de valamennyi hitünk még maradt. Hitünk abban, hogy a demokrácia csak akkor működik, ha a képviselő és a képviselt ugyanazon a szinten mozog, ugyanazon a pályán focizik.

A mostani előválasztás az első komoly demokratizáló projekt, ami ebben az országban megvalósulni látszik. A politikusokat számon kérik, a korrupció, a hazugság és a szélsőséges ideológia széles körben válik vita tárgyává. Az emberek részt akarnak venni, felelősséget akarnak vállalni és felelősségre akarják vonni azokat, akik visszaélnek a bizalmukkal. És mindezt egy olyan hatalom árnyékában, amely nem válogat a módszerekben, amikor le kell járatni, tönkre kell tenni, el kell hallgattatni valakit, aki mást gondol, mint a győztesek szűk köre. Ha ezt a projektet sikerül tovább vinni, a még bizonytalanokat pedig meggyőzni, hogy ez lehet egy demokratikus ország, az bizony történelmi jelentőségű tett.”

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bolsevikok alázatos felszopója.

Schilling, nyugodj le, a magyarok többsége jól érti azt, amit te nem...

Ez a jóember ugyanaz a kategória, mint Vásárhelyi Mária, minden mondatát ellenkező előjellel kell venni, és akkor mindig igazat mond.
Amúgy meg akkora hülyeség, hogy kár vitába szállni vele - a bolondokházában a prof se akarja meggyőzni az ápoltakat, hogy tévednek, inkább rájuk hagyja, akkor legalább nem őrjöngenek.

Ez az alak még bolseviknak is rossz.

A KISZ-t, meg a DEMISZ-t kell a helyére hozni. Ahol a maher, a főnök Gyurcsány volt, azok a demokratikus szervezetek. No és az Apró klánt a DK-val.

Karácsonyt az ellenzéki szavazók már stoppolták.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés