Elengedték a Mark Rutte megölésére készülő iszlamista tanácsost

2021. szeptember 28. 16:02
Vasárnap őrizetbe vették, majd kedden szabadlábra helyezték Arnoud van Doorn hágai önkormányzati tanácsost, aki ellen továbbra is Mark Rutte ügyvivő holland miniszterelnök elleni merénylet előkészítésének gyanújával folyik a nyomozás – írták kedden a helyi lapok.

A sajtó arról számolt be Rutte különleges személyi védelmet kapott, mivel az illetékes hatóságok aggodalmai szerint a miniszterelnök támadás vagy akár emberrablás célpontja is lehet. A sajtóforrások szerint, a kormányfő közelében a Mocro maffia néven ismert bűnszervezethez köthető gyanús személyeket láttak feltűnni.    

Az AD hírportál szerint Van Doornt, Az Egység Pártja iszlamista holland politikai csoprtosulás tagját azért tartóztatták le, mert vasárnap reggel Rutte közelben tartózkodott, és biztonsági emberei  úgy vélték, a férfi gyanúsan viselkedik.    

A De Telegraaf napilap arról számolt be, hogy Van Doorn 2013-ban áttért a muzulmán hitre. A férfi korábban az iszlámellenes jobboldali Szabadságpárt tagja volt, mielőtt az Egység Pártjához csatlakozott volna. Ugyancsak 2013-ban letartóztatták azzal a gyanúval, hogy bizalmas dokumentumokat szivárogtatott ki egy újságírónak, továbbá közmunkára ítélték, mert kábítószert árusított fiataloknak. Van Doorn két héttel ezelőtt már bíróság elé állt, mert antiszemita, uszító hangvételű üzeneteket osztott meg a Twitteren néhány évvel ezelőtt. A férfi ügyvédje szerint Van Doornt „a bűnösség alapos gyanúja nélkül” tartották fogva.

 

 

(MTI)

Fotó: YASSER AL-ZAYYAT / AFP

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés