Dobrev Klára nem csak feleség – ez így igaz

2021. szeptember 28. 18:16

Kötter Tamás
Facebook
Azt se felejtsük el, hogy Dobrev Klára milyen szociológiai környezetben nőtt fel.

„Dobrev Klára nem csak Apró Antal unokája, Apró Piroska és Petár Dobrev lánya, hanem az Apró-Dobrev klán politikai termékeként létrejött Gyurcsány Ferenc nevű – azóta már levitézlett – politikai kalandor felesége, és az ugyancsak a befolyásuk megőrzése érdekében életre hívott párt, a DK hivatalos miniszterelnök-jelölt jelöltje. 

Dobrev Klára annak a kommunistából tőkéssé vedlett posztkommunista családnak a sarja, amely a rendszerváltáskor nem csak sikeresen átmentette, de meg is szilárdította üzleti, »politika közeli« és kulturális pozícióit. »A család ekkor az átlagemberek számára láthatatlan volt, de a velük ezer szálon összefonódó MSZP-n keresztül jó hozzáférésük volt a közhatalomhoz, ami elengedhetetlen volt üzleti érdekeltségeik fenntartása szempontjából.« (Lánczi Tamás, Egy befolyásos család története)

A jól működő modell gépezetébe: »A család a háttérből irányít, a kirakatban pedig a fiatal vő, Gyurcsány Ferenc járja a modern, európai értelemben vett szociáldemokrata politikus táncát« (Lánczi, uo.) előbb 2006-ban került homok, amikor a politikai kijárójukként funkcionáló Gyurcsány politikusi megítélése a mélyrepülésbe kezdett, melyből azóta sem tud kikeveredni, a közben komoly isiász problémákkal szembe nézni kényszerülő politikus. »Nem maradt más hátra, mint Gyurcsány Ferenc háttérbe vonása, és felesége, Dobrev Klára színre lépése. Ezzel a döntéssel a család egy harminc éve érvényben lévő működésmódot írt felül, magyarán egy vérszerinti családtag került a nyilvánosság elé, a politika frontvonalába.« (Lánczi uo.)

Azt se felejtsük el, hogy Dobrev Klára milyen szociológiai környezetben nőtt fel, hol szerezte tudását a világról, milyen hatások érték még személyisége kialakult – mert mindezeknek aktív közéleti tevékenyégét tekintve (is) politikai jelentősége van. Békés Márton gondolatait segítségül hívva, a kommunista elit gyerekeihez hasonlóan Dobrev Klára is az elődeitől megörökölt tudás, kapcsolatrendszer és viselkedéskultúra képében megképződött kulturális tőkét csorbítatlanul vette át, fektette be, kamatoztatta és váltotta át – helyzettől függően – hol gazdasági, hol politikai tőkére.

Az így előállt helyzetet: Dobrev az utódpárt utódpártjának miniszterelnök-jelölt jelöltje azt gondolom joggal tesszük szóvá.

Azt meg már csak csendben jegyzem meg, hogy senki sem kényszerítette, hogy az egykori KISZ Führer-t válassza élete párjának, még akkor is, ha ez a választás - a múlt ismeretében – mégiscsak kézenfekvő vagy inkább természetes volt Klára asszony részéről.”

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés