Limitálják az abortuszok számát Kínában

2021. szeptember 27. 10:23
A döntésnek vélhetően köze van a születésszámok drasztikus csökkenéséhez is.

A kínai rezsim korlátozza a nem orvosi célú abortuszok számát, a tájékoztatás szerint az új irányelvekkel a nők reproduktív egészségét szeretnék javítani, írja a Guardian cikkére hivatkozva a 24.hu.

A lap azt írja: az országban már korábban szigorú szabályozást vezettek meg a terhességmegszakításokra (Kínában hagyományosan több abortuszt hajtottak végre, ha a születendő gyermek nő lett volna), most viszont még egy lépéssel tovább mentek.

Az 1950-es évek óta most volt a leglassabb a népességnövekedés.

Az új törvény ugyan elviekben a nőket védi, vélhetően köze van a születésszámok drasztikus csökkenéséhez is, amit Kína az elkövetkező évtizedek egyik legnagyobb kihívásának tart.

Bár az ázsiai nagyhatalom még mindig a legnépesebb a világon, 2011 és 2020 között az 1950-es évek óta most volt a leglassabb a népességnövekedés. Míg 2016-ban 1.6 volt a nők termékenységi rátája, ez az évtized fordulójára 1.3-ra esett. Látva a tendenciát,

Peking próbálja arra ösztönözni a családokat, hogy vállaljanak több gyermeket.

Éppen ezért eltörölték júniusban a két gyermek politikát és most már mindenki szankciók nélkül vállalhat három gyermeket is.

Az elmúlt évtizedekben a terhességmegszakítások, a fogamzásgátlók széleskörű használata mellett arra szolgáltak a rezsimnek, hogy féken tartsák a népességnövekedést. 1971 és 2013 között 336 millió abortuszt hajtottak végre az országban.

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Andy Wong

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés