Nem szavazhattam az előválasztáson, hiába mentem

2021. szeptember 27. 7:24

Stumpf András
Facebook
Kezembe nyomtak egy nyilatkozatot, hogy töltsem ki, írjam alá. Addig nem kapok szavazólapot.

„Előző posztomban jeleztem, hogy megyek előválasztani. Azt is leírtam, miért. Aztán amikor elhatározásomnak megfelelően vasárnap elbattyogtam a Moszkva térre, kiderült: hiába. Kezembe nyomtak ugyanis egy nyilatkozatot, hogy töltsem ki, írjam alá. Addig nem kapok szavazólapot. Az egyoldalas szöveg utolsó mondatának második fele pedig így szólt: vállalom, hogy a 2022-es országgyűlési választáson az ellenzéki összefogás listáját támogatom. Ezt nyilvánvalóan nem ígérhetem meg, ilyet nem írhatok alá most, amikor még nem is tudni, ki vezeti majd azt a listát, kik lesznek azon rajta. (Hát hiszen épp azért van előválasztás, hogy ez kiderüljön.) Azt sem tudhatom, a befutó mit mond-tesz majd az országgyűlési választásig hátralévő fél évben. A nyilatkozat értelmében viszont mindezen ismeretek hiányában kellene biankó csekket kitöltenem, aláírásommal vállalnom, hogy bárki lesz a befutó, bármit tesz is, elmegyek és rá szavazok jövőre. Ilyen nincs. Fenntartom magamnak a jogot: ha úgy ítélem majd meg, hogy mondjuk nem is megyek el választani, azt nyugodt szívvel megtehessem. Vannak ugyanis a mostani felhozatalban jelöltek, akikre tudnék szavazni, s akad olyan is, akire nem.Hát hiszen épp ezért előválaszt az ember, nemde? Ha csak olyanok vehetnek részt, akiknek édesmindegy, ki lesz a közös ellenzéki jelölt, mégis mi értelme az egésznek? Márpedig a nyilatkozat szövegéből az következik, hogy csak ők vehetnek részt rajta. És épp csak azok nem szavazhatnak ezen a választáson(!), akik tudnak és akarnak is választani(!) a jelöltek közül.

Persze, tudom: senki nem tudja ellenőrizni, sem számon kérni rajtam, hogy jövőre szavazok-e vagy sem, s ha igen, kire. Csakhogy az ember ne írjon alá olyasmit, amiről az aláírás pillanatában tudja, hogy vállalhatatlan számára.Egyéni szocproblem, mondhatnák most az e sorokat olvasók: nem akartam aláírni, nem írtam alá, nem szavazhattam, ennyi. De nem, nem ennyi. Azért nem mégpedig, mert a hivatalos előválasztási honlapon pontosan megfogalmazták, mi a szavazat leadásának feltétele. A Ki szavazhat? oldalon az áll, hogy »Az előválasztáson minden nagykorú magyar állampolgár szavazhat, akinek magyarországi állandó bejelentett lakhelye van.« Ezeknek a követelményeknek bizony hiánytalanul megfelelek, az előválasztási eredménytől független, bárki melletti elköteleződő nyilatkozatról mint szavazási feltételről pedig egyetlen szó sem esik ezen a felületen (a 17 évesek számára szükséges szülői nyilatkozatról igen, azt le is lehet tölteni). A biankó csekk aláírását a helyszínen tehát nem jelölhették volna meg számomra a szavazás feltételeként.

De nem háborogni akarok, annak semmi értelme. Csupán megoldást találni. Ehhez kérek most némi segítséget Márki-Zay Pétertől, Karácsony Gergelytől, Fekete-Győr Andrástól, Jakab Pétertől. Van még egy nap, hogy ezt a problémát orvosolni lehessen. Értem én, hogy azzal a félmondattal az előválasztást meghekkelni kirendelt fideszeseket akarták távol tartani, de az éppen őket (ha vannak) aligha tartja távol. Akit a pártközpont rendel ki sanda, hekkelési célokkal, az még büszke is a bizonyítékra, hogy valóban leszavazott arra, akire mondták neki, és röhögve mutogatja cimboráinak: »Nézd már, hogy átvertem a nemzetvesztő komcsikat! Majd nyilván rájuk szavazok, ehhehhehh!« Szóval az előválasztás szervezői legyenek szívesek és a problémás kitételt vegyék le a lapról, vagy ha az bonyolult, jelezzék akár itt, hogy elfogadják a lapot úgy is, hogy ezt a mondatrészt tollal áthúzom rajta, mint a fentiek okán számomra vállalhatatlant. Akár kérhetném azt is, hogy egészében tekintsenek el a kitöltendő papirosról, hiszen annak híján is volt, aki kapott szavazólapot: Lattmann Tamás például nem írt alá semmit, mégis voksolhatott. Ilyesmit mégsem kérek. A többi részt kitöltöm rendesen, az adataimat is szívesen megadom – meglehetős rutinom van ugyanis annak gyors eldöntésében, mely e-maileket kell elolvasni, s melyeket törölni.”

Kép forrása: Stumpf András Facebook-oldala

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 220 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

most tenyleg ugy tesz mint aki meglepodott?

Állítólag így is magas a részvétel. Vagy nem olvasták el, vagy nem értik, vagy nem érdekli őket.
Na ugye, hogy bolhacirkusz:-)

Ez a "pártközpont által kirendelt fideszes" egy stumpfi erkölcsi magasságban megfogalmazott rágalom. Aki, valóban dezinformáció céljából, elment a moslékéknál szavazni a saját szakállára tette, pl. azért, mert nem fogadja el Jakabot, mindazzal a sötétséggel, amit jelent v. egy Apró unokát, akinek a férje már bizonyított, hazája vezetésére. Sőt, ő is bizonyított, mint EU-s képviselő. Amellett igaza van, ha elmegy, miért, tilos?

Jó kis előválasztás.

Áááá... mekkora BOHÓC vagy!
:)))))))))

Én szemrebbenés nélkül aláírtam a nyilatkozatot - tulképp el sem
olvastam. Mert én egy olyan szar ember vagyok, hogy olyasmit is
megígérek, amiről biztosan tudom, hogy nem tartom be. Korábban
ilyen volt az, hogy nem_lesz_gázáremelés, meg az is, hogy
nem_lesz_vizitdíj.

Szóval ilyen egy mocsok alak vagyok én Dr Legyetek Legyetek bérkommancs.

Jót nevettem a tartalmi garanciákon......a szerzőjének volt humorérzéke.

Hogy mi lett az egykor legígéretesebb konzervatív újságíróból!? Azt mondja vannak (így többes számban) akikre tudna szavazni. Ebből a felhozatalból?! Te jó ég!

Ezt a nyilatkozatot nem értem.
Ha én mint kormánypárti elmegyek előválasztani megtehetem. Aláír a nyilatkozatot és kész. Ki fogja ellenőrizni, hogy kikre szavazok tavasszal?
Egyébként meg ha előválasztás van akkor leadhatom voksomat az általam szimpatikusnak tartott ellenzéki jelöltre.
Jó, ok egyik sem szimpatikus!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés