Szóval ennyit a lázadásról

2021. szeptember 27. 6:44

Greczula Levente László
Mandiner
Ami most következik a német választás után, az a féktelen birodalmi gőg korszaka lesz.

Olaf Scholz örül. Nem látszik rajta – soha nem látszik rajta semmi –, de örül. Úgy néz ki, megnyerte a 2021-es német Angela Merkel-hasonmásverseny közönségszavazását.

Scholz azzal érte el ezt az eredményt, hogy változást ígért a németeknek, ami már önmagában is röhej. Egy olyan zombipártnak kellene elhoznia a változást Németországba, mint az SPD? És épp egy olyan jelöltnek, mint Scholz?

A párt az elmúlt tíz évben nem sokra volt képes azon kívül, hogy módszeresen kinyírta magát: épkézláb politikusaikat lassanként kicsinálták, szavazótáboruk szétmorzsolódására pedig jóformán csak a gendersemleges nyelvhasználat forszírozásával tudtak reagálni az „elvtársak”.

Ez Olaf Scholz nagy bűvésztrükkje: balközép jelöltként Merkel-hasonmásversenyt nyerni,

miközben a mögötte álló párt olyan tempóban tolódik a balszélre, hogy annak láttán Pintér Attila is elismerően csettintene.

Savanyú a szőlő Angela Merkel kijelölt Angela Merkel-dublőrénél is. Armin Laschet és a kereszténydemokraták legfeljebb csak annak örülhetnek, hogy a szavazófülkékben valamivel jobb eredményt sikerült elérniük, mint amilyet a közvélemény-kutatók eredetileg jósoltak nekik. Az, hogy Laschet miniszterelnökként egyébként sikeres, legfeljebb érdekes adalék – pártelnöksége eddigi néhány hónapja alatt mást nem sikerült elérnie azon kívül, hogy majdnem megfeleződött a CDU népszerűsége.

Az üzenet egyértelmű:

a választók igénylik a merkelséget,

vagyis hogy négyévente valaki nyugodt hangon, rezzenéstelen arccal felvázolja nekik, hogyan emelik majd ki Brandenburgot a predigitális korszakból, és hogyan lesz Németország úgy a klímabajnok, hogy közben senkinek sem kell kisebb autót vennie.

A merkelségből csak Merkel nem kell. Meg a pártja.

Az emberi test a homeosztázis fenntartására törekszik – ebben a tekintetben a német választópolgárok eléggé hasonlítanak az emberi testre. A korszellem, a fiatal városi értelmiség, a felvilágosultak és a klímatudatosok pártjának, a Zöldeknek a tizennégy százalékos eredményét tekintve az is világos, hogy a német választóknak még a morális felsőbbrendűség érzésénél is fontosabb a merkelség lágy ölelése. Pedig

Annalena Baerbockból csak úgy sugárzott a felkentség és a jobban tudás az egész kampány alatt.

Sőt, szombaton még a svéd klímaistennő, Greta Thunberg is megjelent a berlini klímademonstráción, német hangját, Luisa Neubauert pedig már napokkal a fővárosi hakni előtt is úgy hájpolták a nagy lapok, mint anno a Zöldeket – nyilván nem függetlenül attól, hogy másnap választás volt Németországban. De ez sem volt elég a győzelemhez.

Baerbockból kancellár ugyan nem lesz, de nélküle és pártja nélkül nehezen elképzelhető a kormányalakítás. Sokba fog kerülni a Zöldek beültetése a kormányba, és ettől alighanem Budapestnek is van félnivalója. Amikor a külügyekben elvileg jártas Baerbock elejti, hogy „emberijog-központú”, aktív német külpolitikát szeretne, akkor már sejthetjük, hogy

ami most következik, az a féktelen birodalmi gőg korszaka lesz.

A vásár, mint mindig, most is kettőn áll, mindenesetre nem nagyon valószínű, hogy a magyar–német kapcsolatok éppen a következő években virágoznak majd újra fel.

Szóval ennyit a lázadásról – hangosak voltak azok a hangok, amik szerint az idei választás zöld áttörést hoz majd. Nem hozott. A mérleg a homeosztázis irányába billent.

A nyitóképen: Armin Laschet. Fotó: Sebastian Gollnow / POOL / AFP

Összesen 143 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"ami most következik, az a féktelen birodalmi gőg korszaka lesz."
Így világosabb:
ami most következik, az a
Morgenthau-terv-CIA-Bertelsmann-holokausztipar kivitelezésében:
Németország élve eltemetésének befejezése lesz.
Kérdés: a halott kiugrik-e még idejében a koporsóból,
mert ha elvéti az időpontot és akár egy mp-t késik, akkor elkésett...

SPD, CDU, Zöldek, FDP,: a temetés hasznos idióta sírásói.
Még a sírt is németekkel ásatják meg.

Ez nekem is eszembe jutott...

Lehetett volna rosszabb is, de ez lefelé a lejtőn. Így választ egy ország, ahol még mindig, különösen hozzánk képest, a szavazók túlnyomó része, nagyon jól él. Már nem kell beleszakadni a munkába, aki úgy dönt, h. kevéssel beéri, elvan munka nélkül is. A fedezet többek között a Kelet-Európával megtermeltetett haszon, nem beszélve a náluk közülünk munkát vállalókról, akiket mi neveltünk fel, taníttattunk és akik húznak is rendesen, h. legyen értelme kinn lenniük.

A segély alapú társadalom, bár igény VAN rá, felfalja önmagát. A "szegényeknek" munkát, oktatást kell adni elsősorban, az iskolának nemcsak kreativitásra, de önfegyelemre, racionális
értékválasztásra kéne nevelnie.

Nagyjából CSAK a gyerekek megmenthetők, maguknak és a többségi társadalomnak. NEM a szülőket kell finanszírozni, hanem egész napos, minőségi iskolát. ellátást kell a többségi társadalomnak kinyögni, megszervezni, ha egy kizárólag padlóra vivő kört meg akar szakítani.

Azt pedig el kell felejteni, h. tehetség és teljesítmény alapján menet közben szétválasztva, NE lehessen gyerekeket a fejlettségi szintjüknek megfelelően külön osztályokban oktatni.El kell azt felejteni, h. aki tehetségesebb, aki odateszi magát, azt visszahúzhassák azok, akik nem ilyenek.

Nem lenne szégyen tanulni a K-i megoldásokból.

Egy idős ember szomorúan tudomásul veszi, h. ez van és igyekszik csak alakalmilag gondolni rá.

Egy fiatal meg éli az életét és reménykedik, ha történetesen van több gyereke, amíg kicsik, az ő élete is a túlélésre van kihegyezve.

Minden a fejben dől el, az oktatás szerepe sorsdöntő.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés