Ne akarjon senki sima többséggel alkotmányozni!

2021. szeptember 26. 7:14

Fleck Zoltán
Facebook
De ne tekintsük a Fidesz alaptörvényét alkotmánynak.

„Ahhoz szoktunk, hogy békés elitek megegyeznek mindenféle átmenetekről. Ez a mostani diktatúra azonban nem olyan, amelyet így lehet felszámolni, szükség lesz a választókra. Nem azt kellene nekik mondani, hogy minden OK, majd megoldjuk, vannak jó jogászaink. Hanem azt, hogy csapdában vagyunk, arra szavazzatok, hogy ezt a nehéz helyzetet közösen oldjuk meg. A közös itt azt jelentené, hogy nem csak a most ellenzéki pártok, hanem minden demokratikus értékrendszerű polgár vegyen részt egy alkotmányozási folyamatban. Minden polgár egyforma eséllyel. Ebben segítsenek a mérvadó szakemberek, de a folyamat politikai természetű. Ne akarjon senki sima többséggel alkotmányozni! De ne tekintsük a fidesz alaptörvényét alkotmánynak.

Egy alkotmány megalkotásához a kétharmad sem elég, ne legyen elég semmilyen parlamenti többség. Ekkor lehet köze egy demokratikus politikusnak egy mesterségesen dezintegrált ország politikai közösséggé integrálásához.

Van még egy csomó szakmai, politikai és morális kérdés. Ezekhez akkor jutunk el, ha a rezsim lebontásának közjogi programjáról szükségszerűen radikális mondatokat nem tekintjük humbugnak. Humbug a következő mondat: az alaptörvény alkotmány.”

Kép forrása: YouTube

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 127 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek azt hiszik, hogy ha véletlenül megnyerik a választást ("feles többséggel", ahogy álmodoznak róla), akkor az ország másik fele hirtelen eltűnik. Nem fog, kezitcsókolom. Ez a csapda lényege. Feles többséggel kétharmados vagy nagyobb teljhatalmat szeretnétek, és beleütköztök ebbe a borzasztó demokráciába.

Ez a csávó még csak nem is egy alkotmányjogász, hanem egy jogszociológus (haha), irreleváns, hogy miket hord össze.

A szerző arra gondol, hogy népszavazás keretében kellene az Alkotmányt megalkotni és népszavazás keretében elfogadni.
Ehhez azonban szükséges lenne az Alaptörvény módosítása, melyhez ugyancsak kétharmados többségre van szükség.
Ugyanis az Alaptörvény 8.cikk (3a) bekezdés szerint: ,,Nem lehet országos népszavazást tartani az Alaptörvény módosítására irányuló kérdésről,,

A másik megoldás: Alkotmányozó Nemzetgyűlés megválasztása az Alkotmány elfogadásának az idejére. Ennek keretében készülne el az Alkotmány, amelyet népszavazással erősítenének meg.
Azonban ehhez is szükséges az Alaptörvény módosítása.
Ezt megtehette volna a Horn-kormány idején az MSZP/SZDSZ koalició. Miért nem tették meg?

Így marad az a megoldás; Aki Alkotmányozni akar érje el, hogy kétharmad mandátuma legyen. Ehhez azonban olyan kormányzásra van szükség, amely a szavazók kétharmadának elnyeri a támogatását.

,,Az alkotmányozás és az MSZP: Értékeikhez hűen

Horn Gyula miniszterelnök április 29-én, az MSZP frakcióülésén kijelentette: kétséges, hogy ebben a parlamenti ciklusban hatpárti egyetértéssel megszülethet az új alkotmány. Vájt fülű elemzők már ekkor úgy vélték, hogy e kérdésben korántsem olyan eltökélt a nagyobbik kormánypárt, mint azt a látszat mutatja. S lőn: az alapkoncepcióhoz benyújtott s többpárti konszenzussal elfogadott 93 módosító indítvány a június 27-i szavazáskor öt szavazat híján nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget. Öt szocialista képviselő nemmel voksolt, huszonkét MSZP-s politikus (köztük a kormány szocialista miniszterei) pedig tartózkodott a szavazáskor. ..
https://magyarnarancs.hu/belpo..

Olyan nem valósítható meg, hogy az Alkotmányt mindenki elfogadja, így marad a minősített többség (kétharmad).

Az Alaptörvény 2011. évben lett kétharmaddal elfogadva. A FIDESZ/KDNP pártszövetség 2014 és 2018 országgyűlési választáson kétharmad mandátumot szerzett. Ez lényegében egy népszavazás eredményével egyenértékű. Lefordítva, hogy a szerző is megértse; A szavazásra jogosultak többsége egyetértett az Alaptörvényben megfogalmazottakkal. Amennyiben nem értet volna egyet akkor nem kapott volna a FIDESZ/KDNP pártszövetség.

Mi lenne, ha a 2022 választásnál az eredmény ismeretében a FIDESZ/KDNP pártszövetség négyötödös többségű mandátummal rendelkezne?
Érvénytelen lenne a választás?

Elmebeteg...

Amúgy ennyit megint a DIKTATÚRÁRÓL... ez a fazon egyetemi tanár az ország legjelentősebb egyetemének a jogi karán... DIKTATÚRA, mi?

Maradhatunk annyiban, hogy Alkotmány a törvények és jó szokások összessége.

Azt hogy magyarazod meg, hogy az összes ellenzéki képviselő es polgármester felesküdött az Alkotmányra?

Ha győznének és ezt csinálnák akkor a nemzeti oldal sem venne részt az új alkotmány szövegezésében.

De jusson eszükbe, a vörös terror után volt egy fehér terror.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés