Meghalt Baksa-Soós János, a Kex zseniális énekese

2021. szeptember 26. 17:47

Földes László Hobo
Facebook
Nem szégyellem kijelenteni, hogy Baksa többet tudott, mint Mick Jagger és Jim Morrison együttvéve.

„1968-ban Ő indított el a pályámon, a Kexben énekeltem először zenekarral. Első daluk szövegét is én írtam, »Csillagok, ne ragyogjatok« volt a címe. A Hobo Blues Band első lemezét az »Elszállt egy hajó a szélben« átdolgozásával szerettem volna kezdeni és az abban elhangzó »Mondd meg, ki vagyok? Mondd, meg mi vagyok én?« refrénre válaszolt volna a »Ki vagyok én?«, amit a szintén a napokban elhunyt Póka Egoinnal írtunk. Ám a Kex dalt disszidens művész alkotásának nyilvánították és nem engedélyezték a felvételt.

Ennek ellenére az a szomorú dicsőség jutott nekem, hogy több embernek játszottam Baksa Jancsi dalait, mint ő maga. Az »Elszállt egy hajó…« mellett az »A család« és a »Zöld sárga« is állandóan része volt és része ma is műsoraimnak. A nemsokára megjelenő lemezemen a »Csillagok« is helyett kapott.  

Miután megismerhettem a Rolling Stones és a Doors munkásságát, nem szégyelltem kijelenteni, hogy Baksa egyedül többet tudott, mint Mick Jagger és Jim Morrison együttvéve és ezt ma is így gondolom.

Hosszú évek óta betegesekedett. Néhány éve meglátogattuk Attila fiával, Cseh Tomi fiával hármasban a németországi Uhingenben. Beszélni már nem tudott, de a szeme fénylett. Búcsúzáskor a fülébe dörmögtem az »Elszállt egy hajó« néhány sorát és ő megszorította a kezemet. Akkor így búcsúztam tőle, ma meg tehetetlen vagyok. 

Isten Veled Barátom, nem feledlek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés