Vörös Imre: Karácsony Gergely nem mondott igazat, nem változtattam a véleményemen

2021. szeptember 25. 20:37
A korábbi alkotmánybíró a pénteki vitát látva megdöbbenve tapasztalta, hogy Karácsony Gergely valótlanságot állított róla.

A péntek esti ellenzéki miniszterelnök-jelöltek második vitáján Dobrev Klára többek között arról beszélt, hogy a kormányváltás után akár feles többséggel is le kell bontani a NER rendszerét, „hatályon kívül kell helyezni az illegitim módon, egy párt egyeduralma érdekében meghozott kétharmados törvényeket, különben Orbánék pár hónap alatt  megfojtják az új kormányt.

A vitán azonban Karácsony Gergely az MSZP-P miniszterelnök-jelöltje azt vágta Dobrev Klára fejéhez, hogy mindez „humbug” és „már Vörös Imre sem gondolja, hogy feles többséggel el lehetne törölni a kétharmados törvényeket” – írja a Nyugati Fény.

A portál a vita után telefonon érte el Vörös Imre, korábbi alkotmánybírót, aki a portálnak elmondta:

a pénteki vitát látva megdöbbenve tapasztalta, hogy Karácsony Gergely valótlanságot állított róla.

Hozzátette: semmiben nem változtatta meg a véleményét, és semmi olyan nyilatkozatot nem tett, amiből Karácsony erre a következtetésre juthatott volna.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 114 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt nem Karácsony fogja eldönteni, egy nulla értékű párttal a háta mögött ő egy irányított senki lesz, ahogyan azt volt szíves mikrofonba mondani. Vagy elássák. Karácsony vagy végtelenül törtető, miközben nincs tisztában a képességeivel, vagy egy valamilyen módon kézben tartott politikai bérmunkás.

Ami pedig a kétharmad nélküli alkotmánymódosítást illeti, remélem, elfogadják, ha a Fidesz az ellenzék által kidolgozott alapokon egyszerű többséggel alkotmányozni fog. Elvégre az ellenzék csak nem mondaná a saját ötleteire, hogy jogellenesek.

Ha ti alkotmányozhattok 50%+1-gyel, akkor a Fidesz is.

Vörös Imre jogászkodik a százötven trükk egyikét alkalmazva

Valóban szó szerint nem azt mondta amit Karácsony Gergely állított, de az értelme ugyanaz. Sőt! Sorozatos törvénysértések során megvalósítandó törvénykezést tartalmaz a megoldási javaslata.

A 24.hu-ban megjelent írás szerint Vörös Imre szerint: ,,papír van róla, hogy az Alkotmánybíróság azzal sem foglalkozik, hogy még a jelenlegi Alaptörvényben is szerepel a közhatalom kizárólagos birtoklására törekvés tilalma, ami ellen törvényes eszközökkel mindenki köteles fellépni.

(1) A magyar állam működése a hatalom megosztásának elvén alapszik. (2) Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, valamint kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és köteles fellépni.,,

Vagyis azt állítja, mivel a Fidesz/KDNP-nek kétharmados többsége van az Országgyűlésben, ezért ez egyenlő a közhatalom kizárólagos birtoklására. Másként fogalmazva: A választások eredménye semmis, ha egy pártszövetségnek kétharmados többséget biztosít.

Mármost, ha Vörös Imre szerint egy egyszerű többséggel rendelkező országgyűlés felülírhat kétharmados törvényeket, akkor ez nem sérti az Alaptörvény B) cikk (3) A közhatalom forrása a nép, továbbá a C) cikk (1) A magyar állam működése a hatalom megosztásának elvén alapszik. (2) Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, valamint kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és köteles fellépni.

Mindezek után nézzük meg (24.hu cikke alapján https://24.hu/kozelet/2021/04/.. ) mit javasol Vörös Imre

,, Az Országgyűlésnek ezért az Alkotmánybíróságtól, ezt a cikkelyt érintően, vissza kell vennie a feladatkört.,,

Ennek értékeléséhez hozzá tartozik, hogy az Alaptörvény és a 2011. évi CLI. törvény az Alkotmánybíróságról is kétharmados törvény, melyet Vörös Imre feles törvénnyel jogszerűnek tart megváltoztatni.

Mi ez ha nem a közhatalom kizárólagos birtoklására törekvés? Ez lenne a demokratikus jogállam?

Semmit nem válaszoltál meg. Karácsonyt kritizáltam, de még te sem tudod őt méltatni, védeni, helyette az őt kritizálókat támadod. Milyen teljesítmény van, amit Karácsony pályafutása során fel tud mutatni? Az egész ember futtatása arra épül, hogy a szegény, csetlő botló, de alapjában véve szimpatikus Karácsonyt bántják.

Ez volt Medgyessy esetében is, aki azért Karácsonynál nagyobb kvalitásokkal rendelkezett, a történet közismert. 2002-ben sem indították direktben Gyurcsányt. Most az a gond, hogy a múlt miatt ő direktben nem indítható, Dobrev pedig alapjában véve vele azonosítható. Kell egy stróman, és ez a jellegtelen Karácsony. Érdekes, miért őt futtatják külföldi lapoknak adott interjúkkal?

Pontosan úgy van, ahogyan írtad. Úgy kell megváltoztatni az alaptörvényt, ahogyan Orbán tette.

Törvényesen, kétharmaddal.

Figyelj kiskomám! A 2010-es választások előtt Orbán többször elmondta, hogy kis felhatalmazás, kis változás, nagy felhatalmazás, nagy változás. Aki akarta, az érthette. Az MSZP-SZDSZ társaság értette is, plakátokon siránkoztak, hogy akadályozzuk meg Orbán kétharmadát, mert akár alkotmányt is módosíthatnak.

A választók pedig ezek ismeretében megadták a kétharmadot, és a Fidesz élt az 1990-ben meghatározott kétharmados lehetőségekkel. Akkor most mit kötözködsz?

Ki tehet arról, hogy az MSZP-SZDSZ kormány megalapozta azt, hogy a kétharmadot egyetlen párt, pártszövetség is el tudta érni? A hatalom pedig nem olyan, hogy megkínálják a másik felet, kér-e belőle? Ha 2006-ban az akkor még erős MSZP megszabadult volna Gyurcsánytól és az SZDSZ-től, netán előrehozott választást írnak ki, más lett volna a helyzet.

Olyan alkotmány pedig nem létezik, amelyik az egész társadalom értékrendjét tükrözi, mert nincs politikailag egységes társadalom. Azóta, amióta nyomulnak a különböző természetellenes ideológiák, főleg nincs, és egyre kevésbé lesz. Persze diktatórikusan lehet ilyen látszatot kelteni, a szocializmus idején ez így volt és a mai neoliberálisok is ezen az úton haladnak.

Lásd be, szégyen lenne, ha az állítólag kormányváltó hangulatba lévő országban a választásra jogosultak legalább 5 százalékát nem érdekelné az előválasztás. És nagyjából ezt a szintet sikerül majd elérni.

Tartalmas, pontosan kifejezett gondolatokat emlékeztetőből mondanak. Általánosságokat, hatásvadász fenyegetőzéseket, lelkesítő speecheket, mint amilyeneket Gyurcsány mondott a parlament őszi ülésszakának nyitó ülésén fejből, rutinból is lehet mondani. Karácsony is ezt a műfajt műveli, nem véletlenül kerüli a közvetlen párbeszédet, például a sajtótájékoztatókat.

Szerinted összejön egy érvényes népszavazás alkotmány ügyben? Ha nem jön össze, akkor kidobják? Arról nem is beszélve, ha esetleg leszavazzák, akkor honnan fogják tudni, az alkotmány melyik része nem tetszett a szavazóknak? Itt minden paragrafus egy külön kérdés, elfogadják-e, vagy nem? Szerinted minden szavazó el fogja olvasni, vagy csak pártszimpátia szerint fognak szavazni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés