Varga Mihály: Erős és világos visszajelzés a felminősítés

2021. szeptember 25. 9:28
A pénzügyminiszter szerint válságidőszakban vagy azt követően nem felminősíteni hanem gyakran leminősíteni szokták az országokat.

Erős és világos visszajelzés a magyar gazdaságpolitikának, hogy felminősítette Magyarországot a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videójában szombaton. A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi Baa3-ról egy fokozattal Baa2-re javította a magyar államadós-osztályzatot. Erre reagálva Varga Mihály úgy fogalmazott, „ennél jobb hír nem is érkezhetett volna a hétvégére".

A Moody's szakértői szerint a magyar gazdaság ellenállóképességét bizonyítja az első félévi kimagasló növekedés, amely hatékony gazdaságvédelmi és gazdaság-újraindítási intézkedéseknek köszönhető

– emelte ki a pénzügyminiszter. Hozzátette: válságidőszakban, vagy azt követően nem felminősíteni hanem gyakran leminősíteni szokták az országokat. A magas beruházási ráta miatt kedvezőnek ítélik a középtávú kilátásokat is: azzal számolnak, hogy a magyar gazdaság növekedése a következő öt évben elérheti az évi 4 százalékot is – mondta. Aláhúzta, hogy Magyarország jelenleg mindhárom nagy hitelminősítőnél befektetésre ajánlott.

A Standard and Poor's és a Fitch Ratings már elvégezte idei felülvizsgálatát, nyáron mindketten stabil kilátással megerősítették a befektetésre ajánlott osztályzatokat. A mostani felminősítés, csakúgy, mint a múlt heti devizakötvény-kibocsátás, a piaci szereplők töretlen bizalmát jelzi a magyar gazdaság iránt – mondta a pénzügyminiszter.

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

EZ kéne legyen a lényeg.

A Moszkva nem hisz a könnyeknek filmcím, alapja egy orosz közmondás, melynek pontosabb értelme: "Moszkvát nem hatják meg a könnyek".

A Moody's Investors Service sem hisz azoknak a magyarországi balliberális sajtóban tömegesen terjesztett álhírek által fakasztott könnyeknek, miszerint mióta nem Gyurcsány vezet minket a Fényes Ösvényen a Fényes Jövő felé, azóta dögrováson van az ország népe és küszöbön áll a teljes összeomlás.
Ezzel szemben a Moody's Investors Service úgy látja, hogy"a növekedés erőteljesen visszalendült az idei év első felében, és ez is erősítette a magyar gazdaság ellenállóképességét. Mindezt a hatékony költségvetési és monetáris politika is segítette."
"a kilátások - mindenekelőtt a robusztus beruházási lendület miatt - középtávon is erőteljesek."
"2021-2025 között a GDP 0,3 százalékának megfelelő nettó pozitív külföldi működőtőke beáramlás valószínűsíthető a magyar gazdaságban."
"a magyar államadósság-ráta csaknem 4 százalékponttal a hazai össztermék 76,7 százalékára csökken"
"a bevételekhez mért 184,9 százalékos magyar adósságráta kedvező a "Baa2" besorolású többi szuverén adós mediánjával összemérve, ez ugyanis 285,3 százalék"

Ezért a hitelminősítő az eddigi pozitívról stabilra módosította a magyar osztályzat kilátását.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés