Kifarolt a Momentum a karlendítő ózdi képviselőjelölt mögül

2021. szeptember 23. 14:25

Kerestük a jobbikos politikust támogató DK-t, LMP-t és a Mindenki Magyarországa Mozgalmat is, hogy mondják el, mit gondolnak az esetről, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak.

2021. szeptember 23. 14:25
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

A Momentum elhatárolódik Farkas Péter Barnabástól, Ózd alpolgármesterétől, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as számú egyéni választókerületének jobbikos előválasztási képviselőjelöltjétől – reagált a Mandiner megkeresésére a párt sajtóosztálya. Mint írták,

a Momentum az antiszemitizmus semmilyen formáját nem tolerálja, így nem tudunk olyan személlyel értékközösséget vállalni, aki ilyen jelképeket használ”,

ezért a továbbiakban nem támogatják a politikus előválasztási kampányát.

A többi ellenzéki párt nem reagált még

Kerestük a jobbikos politikust támogató DK-t, LMP-t és a Mindenki Magyarországa Mozgalmat is, hogy mondják el, mit gondolnak az esetről, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak.

A Momentum bejelentését megelőzően a Mazsihisz felszólította a politikai pártok képviselőit, tartsák távol magukat az olyan politikusoktól, „akik szélsőséges, uszító kijelentésekkel vagy cselekedetekkel a magyar közéletet szennyezik”.

Előzmények

Mint ismert, az ATV.hu tegnap közölt egy olyan fotót, amelyen egy férfi felettébb sajátosan tartja a kezét. Később kiderült, Farkas Péter Barnabás az, aki a náci karlendítésre hajazó mozdulatot tette. A portál azt írta, a jobbikos politikus 2018-ban részt vett egy látogatáson Ózd lengyel testvérvárosában, Chorzówban, de őt nem itt, hanem a Katowicében található, Szilézia történetét bemutató múzeumban fotózták le, ahol épp egy, a kiállítás részeként zsidóellenes feliratokkal ellátott épület előtt áll.

A politikus az ATV-nek úgy reagált: az ózdi delegációt a helyi városvezetés múzeumlátogatásra vitte, egy korabeli utcarészlet díszlete előtt fotózkodtak. „A képet készítő személy mögött, távolabb álltak a többiek, akiknek integettem, hogy a régi városrészlet előtt, mivel a kiállítás többi részéhez képest itt egy nagyobb tér volt, álljunk össze csoportképre.

A kéztartásom nem náci karlendítés volt, hanem egy pillanatfelvétel erről a mozdulatomról, aljas rágalom ennek ellenkezőjét belemagyarázni.”

Jakab együtt kampányolt Farkassal

Jakab Péter Jobbik-elnök minap Ózdra látogatott, hogy kampányoljon a város alpolgármestere mellett. Egy másik kampányrendezvényen, ahol az antiszemita, kirekesztő bejegyzéseket közzétevő Süle Zsolt mellett korteskedett, a Mediaworks Hírcentrum érdeklődésére azt mondta: „A Jobbik elfogadott egy elvi nyilatkozatot, amelyben világossá tettük, hogy szélsőségekkel nem kívánunk együttműködni.” Egy, a 24.hu-nak adott interjújában pedig úgy fogalmazott:

„A Jobbik 2018 előtt megtűrt vállalhatatlan elemeket, de amikor átvettem a pártot, világossá tettem, hogy a szélsőségekkel nem vállalunk közösséget. (…) Ott volt egy döntési pont minden politikusunk számára, hogy velünk tart ezen az úton, és akkor elfogadja ezt a nyilatkozatot, amivel szakít a korábbi, esetleg vállalhatatlan kijelentéseivel, vagy elhagyja a közösséget. Volt, aki magától ment, volt, akit én magam távolítottam el.”

Címlapkép forrása: N1TV YouTube-csatorna

Kapcsolódó cikkek

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
misi53
2021. szeptember 24. 12:28
Rohadjon meg az összes moslékos ! De még inkább azok akik ilyenkor kussolnak, csak a szemüket forgatják !
péterx
2021. szeptember 23. 19:37
Most, a kampányban, érdekből, tessék-lássék kifogást emelnek a "Jobbik" ellen, de azért szövetkeznek vele...
Zsolt75
2021. szeptember 23. 19:35
Drifter-show.
Dr. Grünfeld Ráhelné
2021. szeptember 23. 18:57
Helyes. A Momentum értékelvű párt. Az anitszemitizmus vállalhatlan egy európai kultúrországban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik