A migránsostorozás után lemond az amerikai kormány haiti különmegbízottja

2021. szeptember 23. 16:57

A haiti bevándorlókkal szemben elkövetett tettek miatt mondott le a különmegbízott.

2021. szeptember 23. 16:57
null

Peter Foote a haiti elnök júliusi meggyilkolása után látta át a feladatát. A texasi események – amikor határrendőrök lóháton, ostorral tereltek haiti migránsokat a texasi határnál – előtt is frusztrált volt a politikus, mivel szerinte Washingtonban nem kezelik eléggé komolyan a haiti migráns-kérdést, nem tesznek elég erőfeszítést az ottani körülmények javítására.

A politikus lemondólevelében úgy fogalmazott, hogy mélyen csalódott és

elnézést kér mindazoktól, akik döntő változásokat vártak.

„Nem tudom felvállalni az Egyesült Államok embertelen, kontraproduktív döntését, hogy haiti migránsok ezreit visszatoloncolják Haitire.” Foote elmondta, hogy Haitin az amerikai tisztségviselők külön biztosított zónákban vannak, mert a fegyveres bandák kiemelt veszélyt jelentenek a mindennapi életre.

Előzmények

A texasi események mellett egy másik előzménye is van a lemondásnak. A héten zajlik 12 ezer haiti migráns kitoloncolása és visszareptetése egy Texas melletti ideiglenes táborból. Több amerikai tisztségviselő is felszólalt az ellen, hogy úgy küldik vissza a migránsokat, hogy nem vizsgálják meg egyesével a helyzetüket. 

Nyitókép: PAUL RATJE / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bispora
2021. szeptember 24. 17:28
Persze hogy sokkolódott. Haiti népe ahhoz szokott hozzá, hogy ők ütik vágják a fehéreket. Az 1791 ben indult haiti rabszolga forradalom 1804-ben ért véget, amikor a szigetről az utolsó fehéret is kiirtották. A karibi régió éléskamrájából mára egy éhező lerongyolódott pokol lett szépen demonstrálva, mire is képesek a feketék, ha lerázzák magukról a fehérek rabigáját...
DonCiccio
2021. szeptember 24. 10:07
Itt a fotón senki nem ver senkit. Egyébként meg lőni kell. Élessel. Aztán, az éppen indulni akarók meg a már úton lévőknek bemutatni, erre számítsanak. Az ember csempészeknek ne higgyenek, de üssék őket agyon.
triumphator
2021. szeptember 23. 20:43
Gyeplő, nem ostor. Nem mellesleg, mi a sz.rt keresnek haiti "menekültek" a mexikói-usa határon? Hogyan kerültek oda? Tán csak nem a szokásos migránstaxis cégekkel, amelyeket Gyurka bácsi stafírungoz? Ez a játék ugyanaz, amit 2015-ben nálunk próbáltak ki először élesben. Itt nem jött be, mert volt, aki ellenálljon. Odaát nincs, sőt. Egyébként az EU szerencséje az, hogy Németországnak nincs külső határa...
Gèbi
2021. szeptember 23. 19:17
Nem tudom, hogy ugyan mi a fenét kellene vizsgálni azon, hogy illegálisan, papírok nélkül érkező, betolakodók milyen helyzetbe kerülnek a saját hazájukban? Onnan indultak, oda térjenek vissza és ott építsenek maguknak országot, ne pedig mások nyakán élősködjenek. Haitin egyetlen fehér ember sem nyomta el őket, így jól látható, hogy a helyzetükért kizárólag ők maguk felelősek egyes egyedül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik