Nagyi, döntsd romba az energiarendszert!

2021. szeptember 21. 11:23

Francesca Rivafinoli
Vasarnap.hu
Levélgenerátort készítettek, amelynek segítségével a zöldunokák szívhez szóló üzeneteket állíthatnak össze nagyszüleiknek.

„Valóságos wunderwafféval álltak elő a klímavédő ifjak Németországban a választási kampány finisében, maga Fekete-Győr András se találhatott volna ki frappánsabbat: levélgenerátort készítettek, amelynek segítségével a zöldunokák szívhez szóló üzeneteket állíthatnak össze nagyszüleiknek, elmagyarázva nekik felemelt mutatóujjal, hogy mind meghalunk, ha az öregek nem a klímamentőkre (értsd: a Zöldekre) szavaznak.

Az elképzelés valami olyasmi, hogy a kiskorúak az előre megadott bugyuta panelekből összeollózzák maguknak a kampányanyagot a klassz okostelefonjukon vagy táblagépükön vagy laptopjukon (csak győzzenek választani az arzenálból), majd kinyomtatják és a Mekibe menet postára adják, hogy az életüket mobilnetes streamingszolgáltatások nélkül élő falusi dédik is megtanulják végre, mennyire fontos az éghajlattudatos szavazás.

A levelek összerakásánál olyan opció nincs, hogy az unoka udvariasságból megkérdezze idős felmenőitől, hogy vannak, mint vannak, ellenben ki lehet választani például olyan mondatot, hogyaszondja:

»Félek, hogy hamarosan már egyáltalán nem lesz normális időjárás, és nyáron a forróságtól többé nem fogunk tudni kimenni a szabadba.«

Ettől a kiforrott érvtől kellene a nagyszülőnek észhez térnie és leszavaznia azokra a Zöldekre, akik már 2030-ra a komplett energiaellátást (így a légkondik működését is) a „normális” időjárástól és konkrétan az optimális erősségű, éjjel-nappal egyenletesen fújó széltől tennék függővé.

Az érzékenyítő levelek arra se térnek ki, vajon mennyi rezsitámogatást küldenének saját zsebpénzükből a klímaszorongó gyerekek az özvegy nagyinak, aki az energiarendszer átalakítása nyomán és a számlákba beépített megújulóenergia-pótdíj miatt mára már a világ legmagasabb áramárát fizeti (és akkor ez még a szoft verzió, nem a Zöldeké). Energiatárolási megoldások híján ugyanis pillanatnyilag még az is pénzbe kerülhet, ha verőfényes napsütés mellett optimálisan pörögnek a szélturbinák – hisz a felesleget végszükség esetén valahogy rá kell tukmálni a szomszédos országokra.”

Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ami az elemzések egybehangzó állítása szerint évi 12 milliárd eurós veszteséget okoz a német adófizetőknek. Ehhez jön még a 2015-ös migránsaikra totálisan feleslegesen kidobott évi 23 miliárd euro. Meg ahogy eljelentéktelenednek a német autógyárak, amiknek megtiltják 2030-tól a robbanómotorokat, a károkozás csilliárdra rúg majd.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés