A rasszista mese, az rasszista mese marad

2021. szeptember 21. 10:15

Félrevezető, előítéletes, rasszista és érzéketlen a történet.

2021. szeptember 21. 10:15
null
Dormán Emese
Mérce.hu

„Számtalan kritikát kapott a KerekMese YouTube csatorna legutóbbi meséje. Többek között az ő Facebook-oldalukon és a Nem Tehetsz Róla, Tehetsz Ellene Facebook-oldalon tiltakoztak sokan a történet megtévesztő és súlyosan előítéletes, rasszista jellege ellen, felszólítva az alkotókat a mese törlésére.

A KerekMese azonban nem tett eleget a tömeges felszólításnak, eltüntette viszont az azt hirdető Facebook-posztot, alatta a sok száz kritikus hozzászólással. Emellett 18+ korhatárosra állította a videót a YouTube-on, eltörölve a több százezres nézettségű videó alól a lájkok és a dupla annyi dislike számát is. Úgy látszik, nem értik, hogy egy rasszista mese az rasszista mese marad.

Kétségtelen, a mese fő vonulata az örökbefogadás, és annak szereplői. Elsősorban az örökbefogadásban érintett szereplőknek lehet traumatikus a mese megnézése, különösen az örökbefogadott gyerekeknek. És persze, ha a gyerekek a szülők eszközéről nézik a mesét (és legtöbben azon teszik, ha nincs saját eszközük), továbbra is szabadon hozzáférhetnek a 18+ korhatár ellenére. A mese további problémás pontjai a szegénység, kirekesztettség, cigányság, idősek ábrázolása, az empátia teljes hiánya.

Ki ne gondolt volna arra gyerekkorában, hogy vajon az igazi szülei-e azok, akikkel él. Nem cserélték-e el a kórházban, nem fogadták-e örökbe. Ezzel a sok gyerek által eljátszott gondolattal indít a videó, ami aztán rémes mesei valósággá válik. Félrevezető, előítéletes, rasszista és érzéketlen a történet, ami ráadásul még végtelenül hamis képet is ad az örökbefogadás folyamatáról, annak minden szereplőjéről. Ennek eredményeképp pedig nagyon káros és romboló.

Hamis képet fest a világról, az örökbefogadásról, örökbefogadott gyerekekről, a szegénységről, az etnikai kisebbségekről, a gyereknevelési módszerekről, a férfi-nő szerepekről, és még hosszan lehetne sorolni. Emellett pedig tetézi az örökbefogadott gyerekek már eddig is elszenvedett traumáit.”

A mesét ide kattintva tekintheti meg.

Nyitókép: Youtube

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krildi
2021. szeptember 21. 19:56
Ok, ok... valaki megint rinyál valamin. Egy kérdés csak ... Mitől rasszista ez? Végignéztem. Nem az én ízlésem, de mitől rasszista? Szerintem az a rasszista aki ebbe rasszizmust lát. Francba már ezekkel a progresszívekkel. Nem foglalkozhatnának valamivel amivel segítenek? Esetleg, oktathatnának hátrányos helyzetű gyerekeket ... vagy valami. Szerintem csak szeretnek parancsolgatni, meg dominálni másokat. Erőszakos hányinger banda.
Ooomph
2021. szeptember 21. 17:32
Csak te gondoltál arra, hogy örökbe fogadtak, mert feltűnő hasonlatosságot láttál önmagad és a székleted között.
Ooomph
2021. szeptember 21. 17:29
Köszönjük az ajánlót, ezentúl nézni fogom. Köszi, te mérce keltetőjében létrehozott "12 egy tucat" ostoba zsidó picsa.
VeJoLa
2021. szeptember 21. 16:47
A Mérce blm.woke.píszí ménsztrímterroristáinak a humorérzéke még a fészbukalgoritmusénál is nullább!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik