A magyar informatikai rendszereken átok ül

2021. szeptember 21. 7:15

Kohán Mátyás
Mandiner
Aki Magyarországot kormányozni akarja, annak ideje kikászálódnia végre az informatikai analfabétizmusból.

Úgy látszik, a magyar informatikai rendszeren átok ül, s a sötétben bujkáló hackerhálózatok hatalmi érdekei csak nem akarják engedni, hogy a magyar egyetemisták agyrák és szívinfarktus nélkül felvehessék a tárgyaikat, hogy a keletivakcina-szkeptikusok megszerezhessék hőn vágyott Pfizerüket, vagy hogy az ellenzéki harcinénik Führerré koronázhassák Jakab Pétert. Azaz valakik ezt a népet tényleg el akarják törölni a Föld színéről, és ármánykodásaikat a tárgyfelvétel, az oltás meg az előválasztás nemzetstratégiai jelentőségű területein fejtik ki első figyelmeztetés gyanánt, meg néha a vonatjegyes alkalmazáson.

Lehet, hogy így van.

De az is lehet, hogy az informatikai rendszerek kiépítésének terén pártokon átívelő, úgymond nemzeti minimumnak számító balfékség ül tort kis hazánkon, és önnön inkompetenciáját elkendőzendő mindenki terheléses támadást kiált alkalomadtán a nép arcába, bízva abban, hogy a nép pont úgy nem tudja, mire való a piros x a jobb felső sarokban, ahogy ők nem tudják.

De akik egy működésképtelen informatikai rendszert sem tudnak leváltani, azok milyen rendszerváltásról beszélnek?

A rendszerváltás ugyanis nem az, hogy leváltjuk az amúgy működő családtámogatási, az adóztatási, meg a nemzetpolitikai rendszereket baloldalibbakra.

Rendszerváltás az, amikor működésképtelen rendszereket működőképesekre cserélünk,

mert feltűnően jobban tudunk rendszert építeni, mint akik eddig csinálták. És aki kormányt, rendszert, vagy úgy akármit váltani akar, az legalább az informatikához értsen már jobban, mint az aktuális kormány. Mert ha még ebben sem jobbak, akkor felmerül a gyanú, hogy ők valójában nem rendszert akarnak váltani, hanem Audi-kulcsokat.

Hadoválnak itt a számítástechnikai analfabéták a fiatalok megszólításáról minden oldalról egyaránt, közben meg az a helyzet, hogy a Neptun pár millió forintból megoldható, szinte az összes magyar egyetemistát érintő kapacitásproblémáját hat éve nem is próbálta meg megoldani senki sem, és amikor akár a kormány, akár az ellenzék bármi olyasmibe kezd, amihez képernyőre van szükség, az garantáltan egy végeláthatatlan vergődéssel kezdődik.

Véget kellene már ennek vetni egyszer és mindenkorra, mert ha valaki nem vette volna észre, a számítástechnika rég integráns részét képezi a legfontosabb politikai területeknek a külpolitikától az oktatáson meg a titkosszolgálatokon át a kultúráig.

Ha ebben lemaradunk, minden másban is lemaradunk,

és ami az informatikát illeti, lassan már nem a fényestekintetű Nyugat színvonala tűnik a számunkra elérhetetlennek, hanem Észtországé és Belaruszé. Abban a korban vagyunk, amikor egy ma tízéves gyereknek konkrét munkaerőpiaci hátránya származik majd abból, ha nem ír legalább olyan jól C++-ban és Pythonban, mint ahogyan angolul, függetlenül attól, milyen területre készül.

Mi pedig eközben informatikaóra címén betűket színeztetünk át Microsoft Wordben hazánk ifjúságával, politikusaik pedig nem csak aktívan nem tudják használni a számítástechnikát, de azt se veszik észre, ha fejlesztőcégek éveken keresztül használhatatlan, teherbíróképtelen, három egyidejű felhasználó által lelőhető bóvlit sóznak rájuk az adópénzünkért.

Aki Magyarországot kormányozni akarja, annak ideje kikászálódnia végre az informatikai analfabétizmusból,

és felhagynia azzal a rossz szokással, hogy ha saját esetlensége kiderül, terheléses támadásokkal meg a másik politikai oldal okolásával hülyíti a választópolgárokat. Tessék az informatikát végre komolyan venni, és megbízható rendszerekkel megtisztelni a magyar választópolgárokat – legyenek azok kormánypártiak vagy ellenzékiek.

Mert olyan korban élünk, amelyben minden számítástechnikai analfabéta politikus nemzetbiztonsági kockázat, egyen-egyenként gyenge láncszeme a hazának, s ha így akar kormányt váltani, bohóc csak, semmi több, s semmi eszköz nem lesz a kezében, ha a változatosság kedvéért egyszer tényleg terheléses támadás ér egy kormányzati honlapot. Jó kódot minden magyarnak, fizessék meg a programot!

Összesen 161 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érteni talán nem kell. De azt tudniuk kell, hogy mire használhatók és hogyan. Mint ahogy Clausewitz megállapítása szerint, egy tábornagynak sem kell tudnia felszerszámoznia egy fogatos lovat, de tudnia kell, milyen távolságot tehet meg egy menetoszlop naponta.

Hülyeség. És teljesen értelmetlen is. Az a néhány gyerek, aki tud programozni, az úgyis lekörözi a tanárt, a többit pedig úgy sem fogja tudni megtanítani. Van néhány jól kereső informatikus a családomban, a vasárnapi ebédnél az a téma, hogy merre tovább, mert egyáltalán nem fog kelleni a programozó.
A magyar informatikával meg az a fő gond, hogy túl sok benne a korrupció és ezt ma már a programozó hiány ( nem, nincs ellentmondás, pillanatnyi helyzet szerint hiány van, de egy évtized múlva más lesz a helyzet) miatt csak gyenge tudású, kóklerek csinálják.

Inkább a spórolás. A Boeing úgy gondolta, hogy megoldható minősített szoftver nélkül is a vezérlő szoftver. Mindenki spórolni akar a szoftveren, mert drága a peogramozó.

A kedves elvbarátaid idehozták a terrorizmust. Ezért kell a kártyás telefonokat évente csekkolni EURÓPÁBAN. tudod, a te gazdáid irták elő, mert a jóenberkedésnek ára van.

A barátaim között doktori fokozattal rendelkező informatikus is van, de többségében mesterszakot is végzett informatikusokkal vagyok körülvéve. Egyiknek sem hatjegyű a fizetése...Ha akarom, ha nem ez a téma feljön. Szóval, nem, nem keverem a programozást semmivel. Ráadásul láttam felnőni egy részüket. Tudom, hogy mi történik az oktatásban. A kilencvenes évek második felében Pascal-ban programoztak az iskolások, ezekkel a tanárokkal.

10 gyereket nevelek, neveltem. 10 éves korukig nem is engedtem őket számítógéphez, leszámítva az utolsót, aki az online oktatás miatt még 9 éves kora előtt gép elé került. Napok alatt használni tudta a classroom-ot. Mert itt a lényeg, algoritmizálni valójában csak az tud, akinek van "valóság" tapasztalata. Ha nem betanulja, hanem érti a lényeget. A Microsoft pedig már kijött a programozó nélküli szoftverkészítő programmal..

Nem. Hétjegyű. Nem irtam el.

Ugye figyeltél, hogy angolul jól beszélő magasan képzett programozókról beszéltem. Olyanokról, akik számomra bizonyítottan a trendeket előre látó szakemberek.

Bizony, ez így van. A szomorú az egészben, hogy ennek ellenére a progresziv SZJA mellett esélytelen lesz nekik a lakásvásárlás...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés