Csúcsot döntött a foglalkoztatottak száma, most már újra a munkaerőhiány a jellemző

2021. szeptember 20. 19:09
Több mint 4,7 millióan dolgoznak újra Magyarországon, struktúra és szemléletváltással lehetne tovább növelni a foglalkoztatottak számát.

Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő nyilatkozott a friss munkaerőpiaci fejleményekről a Figyelőnek. A lapnak elmondta, hogy a most következő időszakban a legfontosabb a tartalékok azonosítása és visszavezetése a munka világába. Elmondása szerint most a foglalkoztatás rugalmasságának növelésén kell lennie a hangsúlynak, hogy olyanok is vissza tudjanak térni a munka világába, akik számára eddig a részmunkaidő nem volt megoldás.

Foglalkoztatási visszapattanás

A szakértő beszámolt arról, hogy a júliusi foglalkoztatottsági adat, a 4,7 millió fő minden idők legjobb magyar adata. Elmondása szerint, a magyar gazdaság visszapattanása volt a harmadik leggyorsabb Lengyelország és Málta után.

Hol lehetnek még tartalékok?

Az elméleti munkaerőpiaci tartalék 2010-ben 740 ezer fő körül volt, ma már csak 351 ezer ugyan ez a szám. A tartalék tehát majd’ 400 ezerrel csökkent, miközben a foglalkoztatottak száma ugyan ezen időszak alatt ennek duplájával nőtt. Ez azt mutatja a szakértő szerint, hogy az elmúlt időszakban a kormány olyan szabályzóváltozásokat hajtott végre, amelyek azokat is visszavezették a munkaerőpiacra akik addig sem az állástalanok közé se a potenciális munkaerő-tartalékba sem tartoztak bele. A szakértő emellett kiemelte annak is a fontosságát, hogy a 15-24 évesek munkaerőpiaci inaktivitását csökkentsük, amiben jelentős szerepet fog majd játszani valószínűleg a jövő évi SZJA-mentesség.

Nyitókép: pixabay
 

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EU-ban szabad a tőke és munkerő vándorlása.
Akárcsak a természertben is áramlást különbség hoz létre.
Jelen esetben a bérkülönbség.
Ez minden Kelet-Európai államoknál fennáll.
Alighanem a kommunista rendszerek hagyatéka.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés