Biden nem hisz egy újabb hidegháborúban

2021. szeptember 20. 20:35

Egy magas rangú washingtoni kormányzati tisztségviselő szerint Joe Biden ezt kívánja hangsúlyozni New Yorkban az ENSZ-közgyűlés általános vitájában kedden.

2021. szeptember 20. 20:35
null
Joe Biden kifejti majd, hogy nem hisz egy újabb hidegháborúban, amely a világot tömbökre osztja

– fogalmazott a nevének elhallgatását kérő tisztségviselő. Az amerikai elnök „az erős, intenzív és az elveket tiszteletben tartó versenyben hisz”.

Biden, aki megdöbbentette a szövetségeseit az afganisztáni kivonulás egyoldalúnak tekintett lépésével, és aki súlyos diplomáciai válságot idézett elő országa és Franciaország között a nagyszabású ausztráliai fegyverzeteladással, New Yorkba utazik, ahol találkozik António Guterres ENSZ-főtitkárral, majd kedden felszólal az ENSZ-közgyűlés aznap kezdődő 76. ülésszakának általános vitájában. Biden ezután Scott Morrison ausztrál miniszterelnökkel tárgyal New Yorkban, majd visszautazik Washingtonba, hogy fogadja Boris Johnson brit miniszterelnököt.

Az amerikai elnök az ENSZ-közgyűlésben elhangzó első felszólalásában tudatni akarja, hogy „lezárta a háborús fejezetet”, és hitet tesz a szövetségesekkel és a partnerekkel való együttműködés mellett azoknak a problémáknak a megoldására, amelyeket nem lehet katonai erővel rendezni. A magas rangú vezető az Egyesült Államok nemzetközi megítélése kapcsán úgy vélte, hogy

az Afganisztán kilátásaival kapcsolatos nézeteltérések és a Franciaországgal fennálló vita ellenére ellenére a kontextus inkább kedvező”.

A magas rangú kormányilletékes azt is közölte, hogy Joe Biden „türelmetlenül” várja, hogy tárgyalhasson francia kollégájával, Emmanuel Macronnal az Ausztráliával megkötött amerikai tengeralattjáró-eladási szerződés kapcsán. Az illetékes megerősítette azt a francia értesülést, amely szerint az amerikai elnök kérte a tárgyalást. Joe Biden „tudatni kívánja azt az óhaját, hogy szorosan együttműködjön Franciaországgal az indiai-csendes-óceáni térségben és a nemzetközi színtéren”.

Azt hiszem, hogy kölcsönös az egymás iránti mély megbecsülés.”

Franciaország azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy az értesítése nélkül kötött új szövetséget, amelynek keretében egyebek mellett Ausztrália amerikai atommeghajtású tengeralattjárókat vásárol, Franciaországgal pedig felmondta a hagyományos tengeralattjárók szállítására néhány éve kötött nagyértékű szerződést.

A szövetség harmadik tagjának, Nagy-Britanniának a miniszterelnöke New Yorkban újságírók előtt kijelentette, hogy

a brit-francia viszony „elpusztíthatatlan”.

A kormányfő az amerikai-brit-ausztrál katonai szövetséggel (AUKUS) kapcsolatos kérdésre válaszolva kijelentette: „Az Egyesült Királyság és Franciaország között – úgy hiszem –, nagyon-nagyon jelentős, elpusztíthatatlan kapcsolat áll fenn. Természetesen tárgyalni fogunk a barátainkkal arról, hogyan járjunk el annak érdekében, hogy az AUKUS szerződés ne legyen kizáró, megosztó, ennek valóban nem szabad megtörténnie” - mondta Boris Johnson.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Shawn Thew

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BalázsSzabolcs
2021. szeptember 21. 19:47
Akár hiszi a vén hulye akár nem új hidegháború kezdodot ami konnyen válhat III.Világháborúvá!
nanemáne
2021. szeptember 21. 06:56
Vagyis akkor lesz.
pandalala
2021. szeptember 21. 00:40
ezért, meleget akarnak! .... :-((
kozmosz
2021. szeptember 20. 22:11
Ez napról-napra ütődöttebb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik