Délutánra mintegy 45 százalékos volt a részvételi arány az orosz választásokon

2021. szeptember 19. 18:34
A Központi Választási Bizottság vezetője szerint a választási bizottság honlapját „példátlan” túlterheléses támadások érték.

Vasárnap közép-európai idő szerint 17 órakor a részvételi arány elérte a 45,15 százalékot az orosz parlamenti választásokon – közölte Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság vezetője.

Túlterheléses támadás

Kijelentette, hogy a választási bizottság honlapját „példátlan” túlterheléses támadások érték. Ezeknek fele, mint mondta, az Egyesült Államokból, egynegyede Németországból, 10 százaléka Oroszországból, öt százaléka pedig Kínából indult ki.    

Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet a Rosszija 24 hírtelevízióban elmondta, hogy tájékoztatta a Fehér Házat az orosz választások ellen amerikai területről indított kibertámadásokról. Hozzátette, hogy az amerikai fél figyelemmel viszonyult a problémához, és további felvilágosítást kért. Pamfilova bejelentette, Oroszország hat régiójában nyolc helyszínen erősítették meg, hogy az urnákba szabálytalan szavazatokat „tömtek”. Az incidenseket Adigeföldről, Brjanszk, Ivanovo, Kemerovo, Moszkva és Szaratov megyében jegyezték fel.    

A tisztségviselő szerint 45 szavazóhelyiségben összesen 7465 szavazólapot nyilvánítottak érvénytelennek, különböző okok miatt, Adigeföldön, Baskíriában, Kalmükföldön, Mordvinföldön,  a Kamcsatkai területet, valamint Brjanszk, Ivanovo, Kemerovo, Leningrád, Moszkva, Szamara, Uljanovszk, és Cseljabinszk megyében, valamint a fővárosban.    

Súlyos jogsértés nem történt

Mihail Davidov, az orosz belügyminisztérium közrendbiztosítási főcsoportfőnökségének vezetője kijelentette, hogy a tárca a választás lebonyolítása alatt súlyos jogsértést nem tapasztalt. Közölte, hogy a kampány kezdete óta mintegy 5800 bejelentés érkezett, kevesebb, mint 2016-ban.      

Oroszországban a jogosultak péntektől vasárnapig szavazhatnak a 450 fős szövetségi parlament alsóházának új összetételéről. Az első eredményeket vasárnap este, közép-európai idő szerint 20 óra, a kalinyingrádi szavazókörzetek bezárása után fogják nyilvánosságra hozni. A szövetségi törvényhozásival egyidejűleg kilenc régió vezetőjét közvetlenül, háromét pedig közvetve választják meg, és eldől 39 regionális törvényhozás mandátumainak sorsa is. Emellett az ország 85 régiójában 4474 referendumot is tartanak.

(MTI)

Fotó: ALEXANDR KRYAZHEV / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

a fo szavazas tegnap volt de most mar lehet online is par nappal elore szavazni, kovid miatt csokkentendo a kontaktokat

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés