Vakcinalottótól a jogmegvonásig: hogyan ösztönöznek oltásra?

2021. szeptember 19. 7:00
Csökken az oltakozási kedv, ám a delta sajnos folyamatosan terjed. Összeszedtük, hogyan próbálják növelni az oltási kedvet az egyes országok.

Jócskán megtorpant hazánkban az oltakozási kedv az elmúlt hetekben, vissza is csúsztunk az oltási ranglistán: az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint 19.-ek vagyunk, az 59,3 százalékos átoltottságunkkal. A sokáig eminens Málta is elvesztette vezető helyét, az országot Portugália előzte meg. Előbbi 80,2 utóbbi 85,8 százalékos aránnyal, ami elképesztően jó eredmény.

Eközben itthon is terjed a delta variáns, sajnos folyamatosan, és egyre jobban: míg kedden 246, addig szerdán 371, csütörtökön pedig már 458 új esetet regisztráltak. Természetesen ez a szám messze elmarad a tavaszi csúcstól, amikor is volt nap, amikor több mint 11 ezer új beteget találtak, de a növekvő tendencia ennek ellenére is látszik.

Korlátozó intézkedésekkel ösztönöztek Portugáliában és Máltán

Cikkünkben összeszedtük, mit tesznek a különböző országok az oltakozási kedv növeléséért, illetve a járvány visszaszorítására. Itt van mindjárt az uniós vakcinázási lista jelenlegi vezetője, Portugália. Július közepén az új megbetegedésszámokat figyelembe véve az ország három kockázati területre (zöld, narancs és piros) osztotta fel Portugália területi egységeit, és e három kategóriára egyedi intézkedéseket hozott létre. A vörös zónákban, vagyis a nagyon magas kockázatú településeken voltak a legszigorúbb intézkedések, itt az éttermek, kávézók és cukrászdák csak éjjel fél 11-ig tarthattak nyitva, beltéren, csoportonként legfeljebb négy, a teraszon csoportonként hat fő tartózkodhatott. A közutakon 23 órától a forgalmat is korlátozták. Kötelezővé tették az uniós digitális covid-igazolvány, vagy negatív teszt bemutatását az ország egész területén helyi szállásokra érkezéskor, valamint az éttermekben beltéri étkezéseknél hétvégén. Volt időszak, amikor kötelező volt a maszkhasználat, emellett a kulturális létesítmények 66 százalékos töltöttséggel működhettek.

Portugáliához hasonlóan

Málta is a korlátozó intézkedésekben látta a lakosság oltásra ösztönzésének lehetőségét.

A félmillió lakosú szigetországban komoly – 50 eurós – helyszíni bírságra számíthatott az a nyáron, aki közlekedési eszközön, vagy üzletben nem viselt maszkot. Július közepén – miután egy hét alatt megkétszereződött az azonosított új fertőzések száma – bejelentették, hogy csak a teljesen immunizált turistákat engedték be az országba, ám ezt végül nem érvényesítették. Egyébként itt a legmagasabb a tesztelések száma is.

Fotó: MTI

Szigorral lépett Franciaország is a nyáron, a napi új esetszám növekedésére válaszul visszaállították a kültéri maszkhasználatot a népszerűbb nyaralóhelyeken, majd kötelezővé tették az éttermekben és a rendezvényeken az oltási igazolást vagy a 48 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet. Sőt egyes szigeteken még karantént is bevezettek.

Jelentősen korlátozta a be nem oltott állampolgárok jogait Litvánia: szeptember 13-ától sem tömegrendezvényeket sem bizonyos üzleteket nem látogathatnak. Eredetileg egyébként azt tervezték, hogy megtiltják a közösségi közlekedés igénybevételét és azt, hogy rutinellenőrzés miatt egészségügyi intézményekbe mehessenek a nem immunizáltak. Miután a bejelentés komoly tiltakozást váltott ki, ezeket a terveket végül elvetették.

Ingyenes az oltás, de nem ingyenes a teszt Németországban és Svájcban

„Most már van ingyenes vakcinánk minden német polgár számára, ezért októbertől megszüntetjük az ingyenes tesztelést” – jelentette be Angela Merkel kancellár, hozzátéve, ezzel szeretnék elérni átoltottság jócskán meghaladja a 70 százalék felettit, de inkább közelítsen a 80-hoz. Annak, akinek nincsen védettségi igazolványa és kórházba, vagy idősotthonba látogatna, kötelező a teszt, de a 35 százaléknál nagyobb telítettségű sport és kulturális eseményeken is kérhetik azt. Türingiában ingyen sültkolbásszal próbálják meg oltásra ösztönözni a lakosságot. Németországban az átoltottság jobb, mint itthon, jelenleg 66,5 százalék. Ugyanezt lépte meg Svájc is: októbertől ott is fizetni kell a tesztért.

Angliában négy héttel később – végül július közepén – enyhítettek, mint eredetileg tervezték, ekkor szűnt meg a létszámkorlátozás a zárt és szabadtéri helyeken. Ekkortól védettségi igazolásokat sem kell felmutatniuk azoknak, akik e létesítmények belső, zárt helyiségeibe kívánnak belépni. Megszűnt továbbá a kötelező maszkhasználat, ám a kormányzati útmutatása szerint ajánlott annak viselése zárt és zsúfolt helyeken, ahol az ember olyanokkal kerülhet kapcsolatba, akikkel nem találkozik napi rendszerességgel.

Pénzjutalom vakcináért

Szerbia még májusban bedobta a motivációs Joker-lapot: Aleksandar Vucic szerb államfő május elején jelentette be, hogy 25 euró (9300 forint) értékű pénzjutalomban részesülnek azok, akik a hónap végéig beoltatják magukat. Emellett azt is bejelentette, hogy

nem kaphatnak fizetett betegszabadságot, akik nem kérik a vakcinát és megfertőződnek.

Ohio állam kormányzója vakcinalottót hirdetett azután, hogy májusban az USA-ban hanyatlani kezdett az oltási kedv. Öt héten át heti egy nyertest sorsoltak ki a beoltottak közül, aki 1 millió dollárt (296 millió forintot) vihetek haza.

Szlovákia is lottóval motivál, teljesen immunizáltak dupla eséllyel indulhatnak. A sorsolás augusztus 15-én kezdődött, 12 hét alatt összesen 110 ezer nyereményt sorsolnak ki az oltási nyereményjátékon, összesen 21 millió euró értékben, a legmagasabb nyeremény 100 ezer euró. Azt is megjutalmazzák, akik rábeszélnek valakit az oltásra. Egyébként ennek a kezdeményezésnek óriási sikere van: Szlovákia teljes lakosságának közel 3 százaléka, 160 ezer fő regisztrált az első 20 órában a vakcinalottóra és a közvetítői bónuszra.

Augusztus végi hír, hogy a románok is gondolkodnak jutalomban, az egészségügyi minisztériumi tervei szerint 100 lejes (7000 forintnak megfelelő) élelmiszerutalványt fog kapni, aki beoltatja magát.

Összesen 210 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Úgy tudom, az USA eü hatósága ugyan engedélyezte a Covid ellenes vakcinák alkalamazását, de viszont az USA szabadalmi hivatala elutasította azok szabadalmazását mint vakcinákat. Mivel ezek az oltóanyagok nem immunizálják a szervezetet.

"3/4 év alatt 3 oltás és utána élete végéig évente újraoltás ki tudja hányszor?
Ön melyiket gyártaná igazgatóként?"

Természetesen egyszerű a válasz. Ráadásul reklámra se kell költeni semmit. Az állami propaganda ezt megteszi a vakcina cég helyett is a saját adófizetőik pénzén. Hülye volna az a befektető is, aki nem venné a Pfizer részvényeket.

"A védőoltások 100+ évesek és emberek MILLIÓINAK ÉLETÉT MENTETTÉK MEG. NAGY ESÉLLYEL A TIED IS."

Ki tudja? Mindenesetre ennek a hitnek lehet némi alapja, nem tagadom. Mindenesetre van erről valamilyen megbízható tanulmány, vagy csak szakemberek állításairól van szó?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés