Nézőpont: A kormánykritikusok kétharmada is Gyurcsány ellen van

2021. szeptember 15. 8:00
Négyből három felnőtt magyar Gyurcsány Ferenc politikai visszavonulását kívánja.

A Nézőpont Intézet az őszödi beszéd kiszivárgásának 15. évfordulójához közeledve készített kutatást. A baloldal meghatározó személyiségei számára figyelmeztető jel, hogy a Gyurcsány-kérdésben a kormánykritikus választópolgárok kétharmada is a kormányszimpatizánsokhoz hasonlóan gondolkodik. 2006 szeptemberében robbant ki a magyar rendszerváltozás utáni demokrácia legnagyobb politikai válsága, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárgásakor. A választási hazugságokat a választás után beismerő titkos beszéd már egy hanyatló népszerűségű kormányfőt ért utol, aki a nyári megszorításai miatt számos szavazóját elvesztette. Ugyan még két és fél évet miniszterelnöki hivatalában tölthetett, de imázsa tartós károkat szenvedett.

Egyetértés Gyurcsány elutasításában

A „hazugságbeszéd” okozta politikai kárt bizonyítja, írják, hogy másfél évtized után is

a magyar választók háromnegyede (75 százalék) Gyurcsány Ferenc távozását helyesli a közéletből.

A Nézőpont hozzáteszi: az talán kevésbé meglepő, hogy a kormánypártiak 83 százaléka gondolkodik így (igaz, 9 százalékuk nem, talán a volt miniszterelnök aktivitásától a Fidesz előnyét remélve). Ugyanakkor a kormánykritikusok és az ezzel nem teljesen azonos baloldali szavazótábor kétharmados egyetértése Gyurcsány elutasításában elgondolkodtató az ellenzéki oldal számára, hangsúlyozzák.

Emlékeztettek: ezek az adatok nem jeleznek trendfordulót, lényegében másfél évtizede ilyen magas a kormányfőt elutasító tábor mérete. Az azonban mindenképpen Gyurcsány politikai talentumát bizonyítja, írják, hogy ennek ellenére sikerült az összes releváns ellenzéki pártot egy közös listára összeboronálnia.

A 2018-ban alig 5 százalékos DK ma a teljes baloldal vezető ereje és stratégiai forgatókönyvének szerkesztője.

Ennek része, hogy minden szóba jöhető ellenzéki politikus is így vagy úgy, de kötődik a tartósan népszerűtlen őszödi beszélőhöz, írják.

Kép forrása: Nézőpont

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés