Ferenc pápa a sasvári pálos rendi kegyhelyen zárta szlovákiai látogatását

2021. szeptember 15. 11:42
Az egyházfő szerint a hitet nem lehet „az életet édesítő cukorként” megélni.

Népes magyar zarándokcsoport vett részt Ferenc pápa szlovákiai látogatása zárómiséjén a Fájdalmas Szűzanya pálos rendi kegyhelyén, ahol Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára is részt vett a misén szerdán. A misét a pápa a Szlovákia védőszentjeként tisztelt Fájdalmas Szűzanya szeptember 15-i ünnepnapján mutatta be, amely nemcsak egyházi, hanem állami ünnep, munkaszüneti nap is. A Fájdalmas Szűzanya szobrát őrző templom alatti mezőn vatikáni források szerint mintegy ötvenezren gyűltek össze, ami a legmagasabb részvételi arány volt Ferenc pápa szlovákiai miséinek és más találkozóinak helyszínein. Sasvár utcáin hosszú sorokban siettek az emberek a misére, közöttük hálózsákos fiatalok, gyermekes családok és nagyon sok idős is.    

A testvériséget kell ragyogtatni ott, ahol a társadalom megosztott

Ferenc pápa a szlovákiai látogatását lezáró homíliában utazása lógójára emlékeztetett, melyen egy út vonala látható, felette egy szívvel. Az egyházfő azt mondta: Szűz Mária annak a hitnek a jelképe, amely „úton halad, egyszerű és őszinte érzelmek vezetik”. Úgy vélte, nem szabad engedni a „statikus” hit csábításának, amely megelégszik néhány szertartással vagy régi hagyománnyal, „váljon életetek az Isten és testvéreitek felé vezető szeretet-zarándoklattá”. Kijelentette, a hitet nem lehet „az életet édesítő cukorként” megélni. Hangsúlyozta, hogy hasonló utat járó prófétákra van szüksége Szlovákiának is.

Kifejtette, hogy a világban nem az ellenségesség, hanem a kimagaslás jelét kell követni, elsősorban a keresztényeknek, akik „életükkel az Evangélium szépségét tudják mutatni, akik párbeszédet szőnek ott, ahol egymásnak feszülnek az álláspontok, akik a testvériséget ragyogtatják ott, ahol a társadalom gyakran megosztott és ellenséges, valamint a személyes és csoportos érdekek kerekednek felül, valamint akik őrzik és védik az életet ott, ahol a halál logikája uralkodik”. A misén Veres András püspök képviselte a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát (MKPK). A konferencia elnökeként a szabadtéri oltárnál a pápa közelében foglalt helyet.      

(MTI)

Fotó: MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Galambos Lajos felbujtóként, lopásért 2 év 10 hónap börtönbüntetést kapott, 3 évre eltiltották a közügyektől illetve pénzbüntetést is kapott és 11 milliós vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság, írja a Blikk.

Aki nem adja át a vagyonát önként, az koncepciós eljárásban kapja meg méltó büntetését.
Pont úgy, mint Pelikán.

Kérdés, hogy a pápának van-e erről tudomása?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés