Keresztény állam lenne Magyarország?

2021. szeptember 13. 10:36

Gyurcsány Ferenc
Facebook
Az istenhit magánügy.

„A kormányfő arra kérte Ferenc pápát, hogy ne hagyja elveszni a keresztény Magyarországot. Keresztény állam lenne Magyarország? Vannak államok, ahol a világi hatalmat isteni eredetűnek tekintik. Vannak, melyek önmeghatározásukban is utalnak a meghatározó államalkotó nép eredetére, istenhitére.

Magyarország nem ilyen állam. Mi, alkotmányos definíció szerint demokratikus jogállam vagyunk. A demokratikus jogállam pedig közjogi értelemben szekuláris. A hatalom forrása nem isteni, hanem nagyon is emberi: tudniillik az államalkotó nép maga. Az emberek, fajra, nemre, meggyőződésre, vallásra tekintet nélkül. Az államnak nincs vallásos meggyőződése, karaktere. Az istenhit magánügy. Védendő, tiszteletet érdemlő magánügy. 

A politikus személyes cselekvésének irányt szabhat belső meggyőződése, hite, erkölcse, de a hatalom intézményes korlátja a szuverén állam saját joga, mely (demokratikus keretek és működés esetén) független bíróság által kikényszeríthető. 
Magyarországnak erős keresztény vallási, kulturális hagyományai vannak. Ezeket óvni, védeni kell. 

A keresztény hagyomány valóban átitatja egyéni és nemzeti létezésünk szinte minden porcikáját. Meg a felvilágosodás is. Meg egy sor történelmi trauma, meg a sokkal kevesebb szimbolikus siker. Sok nem hívő ember is a kereszténység egyetemes értékének tekinti a szeretetben meglelt egyesítő erőt, az alázatot, az irgalmat, a megbocsátás képességét. Sokan gondoljuk, hogy mindezek jobbá tehetnek bennünket, emberi világunkat. 

De itt most nem erről van szó. A kormányfő közjogi szerepet tölt be. A pápa sem magánemberként, hanem e szerepében fogadta. A kormányfő Magyarországról, hazánkról ebben a helyzetben nem személyes hite, hanem alkotmányos helyzete alapján nyilatkozhat. Mármint saját és az ország alkotmányos helyzete alapján. 

Az meg egyértelmű: Magyarország a Fidesz alaptörvényének alapvetése szerint se keresztény, hanem demokratikus jogállam. Minden további jelző nélkül. Ez akkor is így van, ha ez nem tetszik a kormányfőnek.”

Fotó: Mátrai Dávid

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 119 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem baj, te térdelj a Nagy Imre előtt, akit a feleséged és politikai strómanod nagyapja akasztatott fel. Dobrevtől erről még egy szót sem lehetett hallani.
Most melyik a helyes vonal, az akasztás vagy a térdelés?

Fegyenc a szokása szerint neki tetszően bűvészkedik a szavakkal: már a kiindulópontja téves, mert az ő belemagyarázása. A keresztény Magyarország ugyanis nem jelent keresztény államot. De Fegyenc ebből akarja levezetni a szómágiáját, hát csúsztat.

Ennek az úrnak Marx, Engels és Leninnel kezdődött a történelem es Dan Brown-nal folytatódott.
Ez az úr egy kommunista uborkafára felkapaszkodott senki, aki mindenbe beleüti az orrát. Szeretne irányt mutatni, de csak spekulációkra, trükkökre telik neki.
Sajnálom azokat, akik benne bíznak. Mindig frusztráció lesz a vége a kapcsolatuknak.
De: lehet ellentmondani a gonosznak.

Fegyenc szajkózza a megszüntethetetlen KISZ-vezér énjének a dogmáját: a vallás magánügy. De ez nem így van, hiába szuggerálják balliberálisék. Például, a fényevő vallás esetében. Vagy a szcientológia "egyház" kapcsán. Magyarul, ez a két példa konkrétan igazolja, hogy minden vallás ELEVE közösségi is, s ezért csak alkotmányos-jogi keretek között létezhet. Soha semmiben nem létezik csak "magánügy", mert az ember nem pusztán individuum, hanem társadalmi lény is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés