A katolikus egyház kapott egy lehetőséget, hogy felmutassa: nem egy gazdasági vállalkozás

2021. szeptember 12. 7:40

Hargitai Miklós
Népszava
Nekem katolikusként az lett volna a legkézenfekvőbb, ha az említett összeget odaadták volna a legüldözöttebb hazai keresztény egyháznak, Iványi Gáboréknak.

„Az eucharisztia kifejezés az áldozásra utal, az áldozás pedig az áldozatra: arra, hogy a bűnös ember megmentéséért Jézus vállalta a kereszthalált, és hogy annak minden kínját megszenvedve emberként meghalt ugyan, de istenként továbbra is itt van közöttünk. Az eucharisztikus kongresszusnak, aminek a vitathatatlan lényege a tanúságtétel, elsősorban az áldozathozatalról kellene szólnia – hiszen tudnának-e bármi mással meggyőzőbb tanúságot tenni a hitükről a keresztények, mint azzal, hogy a szeretetben áldozatot vállalnak másokért?

A katolikus egyház kapott egy ritkán visszatérő lehetőséget (és hozzá legalább 30 milliárd adóforintot), hogy ország-világ előtt felmutassa: nem egy gazdasági vállalkozás és/vagy egy politikai szatellitszervezet, hanem egy létező, élő vallási közösség, amely máig hű a két évezrede a legfelső helyről kapott küldetéséhez. Sokféleképpen hozzá lehetett volna fogni a feladathoz – nekem katolikusként az lett volna a legkézenfekvőbb, ha az említett összeget odaadták volna a legszegényebb, a legüldözöttebb és a leghűségesebb hazai keresztény egyháznak, Iványi Gáboréknak, akik pontosan azt teszik, amire Jézus anno megpróbálta megtanítani a követőit. De csinálhattak volna bármi mást is, ami alkalmas arra, hogy olyanokat is elindítson a hit útján, akik eddig másfelé tévelyegtek. 

Bár a közéletet, és azon belül az egyház rezdüléseit az átlagnál közelebbről figyelem, én úgy látom, hogy ez a ziccer most kimaradt. A felső klérus demonstrál(t) ugyan valamit, de olyasmit, amit nem kellene: az állam és az egyház alkotmányellenes összeborulását. Erdő Péter bíboros ma nagyobb színpadon misézik a Parlamentnél a magyar államegyház feje és a pártelit előtt, mint holnap a pápa a Hősök terén. Hogy az utóbbi alkalomra szinte példátlan vasárnap délelőtti misemegvonással kell toborozni a népet, az aligha független az előbbitől: a közönség pontosan érti, hogy az uraknak melyik főméltóság a fontosabb, és hogy ebben a konstellációban Ferenc – ahogyan ők is – csupán díszlet a politikai színjátékhoz.”

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 121 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ilyen cikkekkel a ballibsik lebuktatják magukat: az fáj nekik, hogy ők más, nekik tetsző, mert politikai céljaiknak megfelelőbb vallási csoportoknak adnának támogatást.

"Nekem katolikusként"

Vicceskedünk, elvtárs, vicceskedünk?

Javítani akart a mérlegen:
„A zsidók pénzhez való viszonyulásának tanulmányozása – történelmileg és jelenidőben – nagyon furcsán el lett hanyagolva. Nem-zsidók által abból a félelemből kiindulva, hogy antiszemitának bélyegzik őket már a téma említése miatt is.” (Gerald Krefetz: Jews and Money, 1982, New York, 3. old.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés