Embercsempészet és sanyargatás miatt ítéltek el egy afgán férfit Vas megyében

2021. szeptember 10. 12:12
A férfit a nem jogerős ítélet szerint 10 évre kitiltottak Magyarország területéről is.

Embercsempészés bűntette és a csempészett személyek sanyargatása miatt öt év börtönre ítélt a Sárvári Járásbíróság egy hat éve Magyarországon tartózkodó, oltalmazotti státusszal rendelkező, letartóztatásban lévő afgán férfit, akit a nem jogerős ítélet szerint 10 évre kitiltottak Magyarország területéről is – tájékoztatta a Szombathelyi Törvényszék sajtószóvivője az MTI-t pénteken.

Tóth András közölte: az elmúlt években a férfi Budapesten élt, ahol munkahelyén megismerkedett egy – a rendőrségi nyomozás során nem azonosított – férfival, akivel megegyezett abban, hogy afgán állampolgárokat fog Ausztriába szállítani. A szóvivő szerint a vádlott ezt követően a Blaha Lujza téren találkozott az ismeretlen, magát szintén afgánnak mondó férfival, akitől nyolcvanezer forint útiköltséget vett át, valamint egy telefonos közösségi alkalmazáson keresztül megkapta azokat a GPS-koordinátákat,

ahol az illegális migránsokat később felvette, illetve ahová szállítania kellett volna őket.    

A vádlott 2020. május 28-án egy bérelt autóval győri lakhelyéről a magyar-román határ közelében megadott helyre ment, ahol 12, Magyarországra illegális módon bejutott, személyes okmányokkal nem rendelkező, magát afgánnak mondó migránst zsúfolt a jármű utasterébe és csomagtartójába. Az autót az M86-os autóúton Nick község közelében egy közúti ellenőrzés miatt megállították a rendőrök, a benne ülőket pedig előállították.    

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott azzal, hogy a migránsoknak segítséget nyújtott a tiltott határátlépéshez, illetve szállította őket, embercsempészés bűntettét követte el, azzal pedig, ahogyan az autó utasterében, de legfőképp a csomagtartóban összezsúfolta, sanyargatta őket. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője a kiszabott szabadságvesztés enyhítése érdekében fellebbezett. A bíróság a vádlott letartóztatását fenntartotta, amely ellen nem jelentettek be újabb fellebbezést.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Sedat Suna

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés