Korán kiáltottak kormányzati kivéreztetést a Pikó-féle józsefvárosi önkormányzatnál

2021. szeptember 14. 7:00
Írta: Nagy Gábor
A legutóbbi, rendkívüli képviselő-testületi ülésen politikai színezettől függetlenül mindenki igent mondott arra a kormányzati támogatási szerződésre, amelynek segítségével befejezhetik a VIII. kerület káptalanfüredi üdülőjének fejlesztését.

„Tekintsünk el most attól, hogy a Fidesz nem arról, híres, hogy milliárdos támogatásokkal kedveskedne az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknak – fogalmazott májusi posztjában Pikó András polgármester –. Arra viszont emlékeztessünk: csak 2020-ban 1,125 milliárd állami támogatástól fosztották meg Józsefvárost, majd ezt követően elvették a parkolási díjat, a gépjárműadót, az idegenforgalmi adót és a helyi iparűzési adó felét.

Ma vált teljessé a kifosztásunk, amikor visszautaltunk 2 milliárd 124 millió 193 ezer és 700 forintot az Emminek, a káptalanfüredi gyermek és utánpótlástábor felújítására szánt állami támogatást.”

Pikó András áldozati politikája

Nagy port kavart Józsefvárosban az önkormányzat balatoni üdülőjének felújítási ügye. A rekonstrukció és a fejlesztés előkészületei még az előző, jobboldali városvezetés alatt kezdődtek meg, ám a folyamat bő egy éve abbamaradt. Mint látható, a polgármester ezt az ügyet is beillesztette abba kommunikációs kampányba, amely arról szólt: a kormányzat a 2019-es önkormányzatok választások kimenetele miatt bünteti az ellenzéki kerületeket. Pikó András szerint ők mindent megtettek, hogy a megválasztása előtt elkezdődött káptalanfüredi felújításokat, fejlesztéseket tovább vigyék, de a megkésett engedélyezési folyamat miatt ez nem volt lehetséges. Majd az Emberi Erőforrások Minisztériumának év eleji döntése – a kormányzati támogatói okirat visszavonása – lelassította a munkálatokat, hosszabbítási kérelmeiket pedig ugyancsak nem fogadták el.

Diadalittas hatalomátvétel, elkeserítő teljesítmény <p> Forrás: Facebook

Úgy tűnik azonban, a baloldali városvezető túlságosan előre ment a Józsefváros újbóli kivéreztetéséről szóló magyarázatokkal, a múlt csütörtöki rendkívüli testületi ülésen ugyanis a képviselők politikai színezettől függetlenül elfogadták a legújabb támogatási szerződést. Ennek keretében a szaktárca 2 milliárd 124 millió 193 ezer 700 forint támogatást nyújt a Józsefvárosi Önkormányzat részére a „Káptalanfüredi gyermek- és utánpótlás tábor fejlesztése” beruházás megvalósításával közvetlenül összefüggő költségekhez.

Az előterjesztés beterjesztője, Rádai Dániel alpolgármester a napirendi pont tárgyalása előtt kifejtette: a városvezető posztjában említett visszafizetés összege megegyezik a mostani támogatási összeggel, a forrást egy összegben kapja meg a VIII. kerület, a bő kétmilliárdos támogatásból pedig a káptalanfüredi üdülő főépületének megépítését, felszerelését, a pavilonok energetikai korszerűsítését, bútorozását és a sportfunkciók bővítését lehet megvalósítani. Vagyis az önkormányzat a projekt korábbi szakmai tartalmán alig változtatott.

Miről szólt ez az elmúlt bő egy év?

A rendkívüli képviselő-testületi ülést követően megkerestük Vörös Tamást, a Fidesz-KDNP józsefvárosi frakcióvezetőjét, arról érdeklődve: tulajdonképpen miről is szólt ez a vita, miért csúszott a projekt bő egy évet? A képviselő elmondta, bár Pikó Andrásék 2019. novemberében átvették az önkormányzatot, de a kerület legnagyobb, milliárdos nagyságrendű fejlesztésével csupán 2020. nyarán és őszén kezdtek el foglalkozni abból a szempontból, hogy miként változtassanak egy már leegyeztetett, megvalósítás előtt álló szakmai terven.

„Nem nehéz belátni, hogy egy ilyen bonyolult folyamatban nem volt túlzottan szerencsés az, hogy Józsefváros baloldali városvezetése nem a projekt megvalósításán dolgozott, hanem azon, miként alakítsa át a terveket saját homályos szempontjai szerint. Az önkormányzat időhúzó változtatási terveinek ráadásul semmi értelme nem volt, hiszen az új szerződés lényegében teljes mértékben megegyezik a korábbival” – fogalmazott a politikus, rámutatva arra is: az Emmivel kötött korábbi támogatói szerződés már a baloldali városvezetés idején, 2020-ban járt le. Ezt jelezte a tárca decemberben a kerületi vezetés számára, ám a hivatal csak 2021. januárjában vett tudomást erről.

Vörös Tamás hangsúlyozta, amennyiben a végleges tervek 2020. februárjában elkészültek volna, az önkormányzat nem eszközölt volna változtatásokat, már rég ki lehetett volna írni a pályázatot, már túl lennénk a szükséges közbeszerzéseken és már el lehetett volna kezdeni az építkezéseket is. A jelenlegi tervek egyébként 2024. nyarát jelölték meg a projekt befejezésének határidejeként.

Pikó András kivéreztetésről szóló bejegyzéseiről a kormánypárti politikus azt mondta a Mandinernek:

Itt az élő példa, hogy ezek a leegyszerűsítő, méltatlan politikai kampányba illeszthető posztok ahogy korábban, úgy most sem voltak igazak.

A kormányzati támogatás az önkormányzat szempontjait is figyelembe veszi. Sajnálatos azonban, hogy a józsefvárosi baloldal késlekedése miatt évekkel is kitolódhat a tábor felújításának befejezése – tette hozzá.

Nyitókép forrása: Facebook

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A rinyálás-panaszkodás-sopánkodás a lényegük, mert tehetségtelen és cinikus idióták.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés