Biden és Hszi Csin-ping kínai elnök telefonon egyeztetett

2021. szeptember 10. 7:18
„A világ jövője és sorsa múlik azon, miként rendezi kapcsolatait Kína és az Egyesült Államok” – idézte az állami televízió a kínai elnököt.

A vezetők széleskörű stratégiai egyeztetést folytattak, amely során érintették azon ügyeket, ahol az érdekeik megegyeznek, s azokat is, amelyekhez eltérő módon közelítenek  – áll a Fehér Ház közleményében, amelyben leszögezik azt is, hogy remélik, Washington és Peking együtt tud működni a mindkettejük számára fontos kérdésekben, beleértve az éghajlatváltozást és a Koreai-félsziget helyzetét is.

Egy magas rangú amerikai tisztségviselő újságíróknak azt mondta, hogy a mintegy 90 perces beszélgetés hangvétele „őszinte és barátságos” volt. Peking részéről ugyanakkor jelezték, elvárják, hogy a Biden-adminisztráció hagyjon fel ama gesztusokkal, amelyeket a kínai fél a kommunista ország belügyeibe való beavatkozásnak tekint.

A beszélgetéssel kapcsolatban a CCTV kínai állami televízió tájékoztatása szerint Hszi Csin-ping jelezte Biden felé, hogy Washington Pekinggel szemben tanúsított magatartása „komoly nehézségeket” okoz Kínának.

A világ jövője és sorsa múlik azon, miként rendezi kapcsolatait Kína és az Egyesült Államok.

Ez az évszázad kérdése, amelyre a két országnak választ kell adnia” – idézte a televízió Hszi Csin-pinget.

Továbbra is nyomást gyakorolnak Pekingre

A telefonbeszélgetés előtt nem sokkal a Fehér Ház egyik magas rangú, neve elhallgatását kérő tisztségviselője azt mondta, Biden egyértelművé tette, hogy

nincs szándékában elállni a Pekingre gyakorolt nyomástól az emberi jogok,

a kereskedelem és más olyan ügyek kérdésében, amelyek kapcsán az elnök szerint Kína nem igazodik a nemzetközi jogszabályokhoz.

A múlt héten Vang Ji kínai külügyminiszter arra figyelmeztette a kínai látogatáson tartózkodó John Kerry amerikai klímaügyi különmegbízottat, hogy az egyre csak romló kétoldalú kapcsolatok árthatnak a két ország együttműködésének a klímaváltozás elleni küzdelemben. A külügyminiszter leszögezte: a klímaügyi együttműködés nem választható külön az általános kapcsolatoktól és politikai vitáktól, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy tegyen erőfeszítéseket a viszony javításáért.

Biden és Kína

Hivatalba lépése óta Biden nagyobb figyelmet igyekezett fordítani Kínára, és

igyekezett az Egyesült Államok szövetségeseinek a figyelmét is felhívni a kínai emberi jogi helyzetre,

valamint az ázsiai ország kereskedelmi gyakorlatára, illetve a kínai hadsereg műveleteire a csendes-óceáni térségben. Biden ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy régóta tartó munkakapcsolata kínai hivatali partnerével – ami még az Obama-adminisztráció idején betöltött alelnökségére nyúlik vissza – jó hatással lesz a két ország viszonyára.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Bloomberg/Stefani Reynolds

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jézusom, egy minden hájjal megkent, okos keleti keleti faszi, meg egy demens hülye tárgyal a világ jövőjéről.
Mi lesz velünk?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés