Orbán Viktor: Brüsszel visszaél a hatalmával, veszélyezteti Európa egységét

2021. szeptember 9. 13:35
A Lengyelország elleni brüsszeli támadás kapcsán Magyarország szolidaritásáról és teljes támogatásáról biztosította Orbán Viktor miniszterelnök Andrzej Dudát.

Orbán Viktor csütörtökön fogadta a lengyel államfőt Budapesten, a Karmelita kolostorban csütörtökön – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A magyar-lengyel kapcsolatok aktuális kérdésein túl a megbeszélés kiemelt témája az Európai Bizottság támadása volt; a testület ugyanis keddi döntésével eddig példátlan módon élt vissza hatalmával: megtámadta egy szuverén tagállam, Lengyelország alkotmányos berendezkedését és identitását. Tette ezt akkor, amikor Lengyelország – Magyarország mellett – az EU külső határait védi az erősödő migrációval szemben – ismertette a sajtófőnök a tárgyaláson elhangzottakat.

Az eljárás felháborító, teljes mértékben elfogadhatatlan, és szétveri az Európai Unió egységét – szögezte le Orbán Viktor, felidézve: a magyar kormány szerdai ülésén arról döntött, hogy határozatban áll ki Lengyelország mellett. Magyarország meg fogja vizsgálni a Varsó melletti fellépés lehetőségeit az európai bírósági eljárásokban – fűzte hozzá a miniszterelnök. 

Az Európai Bizottság kedden pénzbüntetés kiszabását kérte Lengyelországra az Európai Bíróságtól, mindaddig, amíg a varsói vezetés nem függeszti fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 72 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szakadás lesz. És nem miattunk.

Ursula a bizottságok megalakításakor visszalépett az eredeti terveitől. Biztos, hogy nem véletlenül. Az EP valamivel nyomást gyakorolt rá. Az EP és a bizottság azóta is küzdelmet folytat egymással, kifelé egy békétlen, nem egységes földrész képét mutatva. Ez nagyon káros .

A "jogálamiság" kérdésében előbb egységre kellene jutni az EU tagállamoknak, hogy azután ezt a számonkéréskor egyformán lehessen alkalmazni. A nem-átfogó "jogállamiság"-értelmezés széteséshez vezet, mert előre van programozva a szembenállás, az igazságtalanság, a kettős mérce miatti divergencia.

Nézd meg Budapestet, hogy kinek kell olthatatlanul a pénz?
Aztán nézd meg, hogy az elmúlt 11 évben mennyit fejlődött az ország. Jó hosszú lista lenne felsorolni, hogy az általatok ellopott pénznek nevezett pénzekből meg minden épült, fejlődött.

Nem szervezés kérdése ez. A nagy európai egyesülés mámor megteremtette az alaphelyzetet, most már megy magától.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés