A „safe space” infantilizmusa

2021. szeptember 8. 12:54

Böszörményi Nagy Gergely
A „safe space” mániája infantilizálja a jövő felnőttjeit, mert eltitkolja előlük, milyen csaták várnak rájuk a való életben. A nyílt és cenzúramentes vitából akkor is épülhetünk, ha egyébként teljesen igazunk van – vallja egy tőrőlmetszett baloldali véleményvezér, aki a sajátjaitól védi a szólás szabadságát.

A most zajló Brain Bar jövőfesztiválon egyik kiemelt témánk a szólásszabadság, az óriás techcégek befolyása a szabad véleménynyilvánításra. Hogy jókor és jó helyre nyúltunk, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Facebook és a YouTube egyaránt letiltotta a Brain Bar hirdetéseit, amelyekben a szólásszabadsággal kapcsolatos vitákat és előadásokat hirdettük. Az egész akár szórakoztató is lehetne, ha nem a legalapvetőbb jogainkról lenne szó.

Érveinket csakis viták segítségével tudjuk tovább élesíteni”

Az internet elterjedésekor a liberálisok a demokrácia kiteljesedését, a vélemények korábban soha nem tapasztalt sokféleségét vizionálták. Ehhez képest a véleménybuborékok valóságformáló ereje nagyobb, mint valaha, a szabad beszéd pedig világszerte ostrom alatt áll. Hogy mit is veszíthetünk a csatában, arról értekezik új könyvében tisztán és mellébeszélés nélkül Michael Shermer egyébként ízig-vérig baloldali tudománytörténész. A görög és német felmenőkkel bíró, már Los Angelesben született véleményvezér a Skeptic (szkeptikus) című folyóirat alapítója, országúti kerékpárversenyzőből lett ateista gondolkodó, akinek szakterülete az összeesküvés-elméletek pszichológiája és dinamikája.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés