Majommozdulat

2021. szeptember 5. 11:49

Pozsonyi Ádám
888.hu
Vannak a világban szörnyűségek. Amikről természetesen a korszak sajtója – mivel ez a dolga – beszámol.

„A független és objektív Telex is megeresztett egy sopánkodást.»A BBC tudósítója is arról számolt be, hogy rasszista rigmusokat hallott a kapu mögötti résznél, ahol a magyar ultrák ültek, és egy alkalommal konkrétan hallotta, ahogy Bellingham kap egy rasszista bekiabálást. (…)Szintén ő írja azt is, hogy legalább négy embert látott, ahogy a bemelegítő Bellinghamet rasszista bekiabálásokkal zavarták, amikor az ultrákhoz közel volt. (…) A magyar válogatottnak már eleve zárt kapuk mögött kell lejátszania két hazai mérkőzését a korábbi meccseken tapasztalt rasszista megnyilvánulások miatt. Árulkodó az is, hogy a nagy brit újságok sportmellékleteiben több helyen is a mérkőzésen érzékelhető rasszista hangulatot emelték ki.«

Aztán a cikkhez mellékelnek újságkivágásokat meg címlapokat, ahol hatalmas betűkkel villognak címek, melyben a leggyakrabban előforduló szó vajon mi? Kitalálják? Budapest? Puskás aréna? Labdarúgás? Bingó. »Rasszista«. A Telex is sűrűbben alkalmazza ezt, mint 52-ben a Népszabadság azt, hogy Szovjetunió.

Na, de azért gúnyolódás helyett próbáltam átérezne a dolog szörnyűséges voltát, és tudomásul venni, hogy ilyen és ehhez fogható a történelem folyamán még nem fordult elő.

»Ebben az ütközetben a király kíséretéből elesett a Pocsnak nevezett István-fia Kakas, Bágyon-fia István, Aladár-fia Jakab, Péter-fia Mihály, Györke fiai, Györke és Mihály meg Péter hercegi várnagy. A másik oldalon pedig Miklós fia Demeter és Aba, a sereg két vezére, és Amádé két fia, a halál nyilától megsebesítve hamarosan elesett.« Ezt írja Thuróczy a »Károly király harca Kassa közelében Trencséni Máté ellen« című fejezetben.

Satnya kor! Amelyben efféle dolgokról tesznek említést. Látszik, hogy fogalmuk sem volt még a haladásról és a PC-ről. Halál nyilai meg hasonlók. Gyerekség. Majommozdulat! Na, ez már valami! Erről érdemes beszélni. Ez való a krónikák lapjaira. Az utókor majd hadd törje a fejét, hogy lehetett ennyi ökör jelen korunkban.”

Fotó: TOMMY HOLL / TT NYHETSBYRÅN / TT NEWS AGENCY VIA AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó, jó, de mi az hogy majommozdulat?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés