Fociról, szurkolásról és rasszizmusvádakról

2021. szeptember 3. 14:21
A FIFA és a nemzetközi focivilág álomvilágban élnek és betarthatatlan elvárásaik vannak.

Nyitókép: angol úriemberek európai tanulmányúton

 

Ön mit csinál, ha meccsre megy? Hidegvérrel üli végig a mérkőzést, racionálisan mérlegelve minden mozzanatot, kritizálva azt, hogy a világ nemzetekre oszlik, akik egymásnak esnek az összeborulás helyett?

Vagy vehemensen, érzelmekkel telve szurkol saját csapatának, és dühös, amikor gólt kap a magyar válogatott, boldog, amikor gólt lő? Esetleg kiabál, néha csúnyákat mutogat, s még trágár szavak is elhagyják a száját? Szidalmazza az ellenfelet?

Úgy látszik, ma egyre inkább az első opció fogalmazódik meg elvárásként a szurkolók felé, miközben a második a természetes.

Mindaz persze, amit leírtam, még nem rasszizmus – legalábbis eddig nem az volt.

A csütörtök esti magyar-angol meccsen kiváló hangulat uralkodott, pont olyan, amilyennek lennie kell.

Persze megértem, hogy Jack Grealish szerint a hangulat „elfogadhatatlan” volt. Az ő baja. Vajon írtak-e ilyesmit az olasz focisták egyes angliai meccseikkel kapcsolatban? 

Ezzel együtt már megint a magyar szurkolók kerültek a FIFA – és a brit média – középpontjába, állítólagos rasszista megnyilvánulásaik miatt. A FIFA-hoz az angol szövetség fordult, Boris Johnson is megszólalt, és persze a külföldi tudósítók is – élükön a BBC-ssel – rasszista megnyilvánulásokat véltek felfedezni.

De hol kezdődik a rasszizmus? Hogy a gólszerző angolokat fújolták a szurkolók? Hogy egy történetesen fekete focistára hörög egy kiakadt drukker?

És van egy alapvető probléma:

van kézzel fogható, hallható, látható bizonyíték arra, hogy tényleg történtek tegnap rasszista megnyilvánulások?

Van bármi, amivel a vádlók bizonyítani tudják nagyon is súlyos vádjaikat?

A civilizált társadalom és a jogállam ott kezdődik, hogy az ellenkező bebizonyításáig az ártatlanság vélelme illet meg mindenkit. Az egyéneket és a közösségeket egyaránt. Így az egyáltalán nem tűrhető el, hogy kollektíve a stadion több tízezer magyar szurkolóját, a magyar válogatottat vagy úgy általában a magyar nemzetet rasszistázzák.

Egyelőre tehát nincs bizonyíték a tegnap óta terjedő, már Boris Johnsont is megszólalásra késztető rasszizmusvádra. Ez elég jelentős probléma.

Ugyanakkor: nem zárhatjuk ki, hogy valami előkerül. Mert nem zárhatjuk ki, hogy akadnak rasszista beszólogatók a magyar szurkolók között. És ez nem lenne csak magyar sajátosság a világban. Ezt az attitűdöt sem a stadionokból, sem a való életből nem lehet soha teljesen kiirtani: mindig az emberi természet része fog maradni, mindig lesznek olyanok, akiknek néha eljár a szájuk, vagy erre építik fel komplett világképüket.

De a mai focivilágban

egyértelmű aránytévesztés széles körben elterjedt rasszizmusról beszélni.

A lényeg, hogy ez az attitűd ne legyen meghatározó, váljon jelentéktelenné, hiábavalóvá. És emellett ne aggassák rá a rasszizmus címkéjét egyre több egyszerű, magától értetődő szurkolói megnyilvánulásra. 

Ahogy a sportolók letérdelésének kritikája, élőben való kifütyülése se rasszizmus.

Így végül le is szögezhetjük: a FIFA és a nemzetközi focivilág álomvilágban élnek és betarthatatlan elvárásaik vannak – a magyar szurkolók pedig szurkoljanak mindig olyan lelkesen, mint csütörtök este!

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A FIFA és a nemzetközi focivilág álomvilágban élnek és betarthatatlan elvárásaik vannak."
Inkább az a valóság, hogy a nemzetközi sportszervezetek fölötti irányítást is átvették, elorozták elfajzott emberek csoportjai, akik között feltűnően sok a zsidó. A FIFA pl. mára semmiben nem különbözik egy Soros-NGO-tól.

Mert ugyebár, mi történt? Ne legyünk médiahülyék, akik azt teszik, amit a média az agyukba beéget, a tények mentén haladjunk: Floyd George kábszeres betörő rabló volt, szívleállásban halt meg, rendőrségi igazoltatás során, mely a saját hibájából történt.
- Ha a magyar válogatott térdelne, pl. a Gulagra elhurcolt 700 ezer polgári civil - VALÓBAN ÁRTATLAN, magyar fiatal emberek emlékére, akkor mi történne?
Első helyen csak annyi, hogy a FIFA elvenné a mérkőzés eredményét, 3-0-lal az ellenfél javára adná a 3 pontot, a magyar válogatottat pedig felszólítanák: minden következő térdelésnél ugyanez fog történni, a harmadik után a magyar csapatot kizárják a küzdelmekből, és 3 évre minden nemzetközi mérkőzéstől eltiltják.
Amikor elfajzott zsidó média az elfajzott zsidók irányította nemzetközi futball elfajzásáról ír, - azt az emberi nemesség bemutatásaként méltatva - annak van bája.

Bocs és kösz, a 700 ezres adat az össz-veszteségünk volt, ez ugrott be valamiért.
Még egyszer kösz, 120 ezer ártatlan fiatal lélek, az utcán odaszólva: Te velünk jössz...

Dobálózni nem kell. A FIFA viszont egy rossz, büntető-pénzbeszedő, politizálló intézmény lett.

Ezek egyáltalán tagjai lehetnek a FIFA-nak?
Országok ahol a homoszexualitás törvényileg tiltott:
Full list of countries where homosexuality is outlawed (BBC, 12 May, 2021):
Afghanistan
Algeria
Antigua & Barbuda
Bangladesh
Barbados
Bhutan
Brunei
Burundi
Cameroon
Chad
Comoros
Cook Islands
Dominica
Egypt
Eritrea
Eswatini
Ethiopia
Gambia
Ghana
Grenada
Guinea
Guyana
Iran
Jamaica
Kenya
Kiribati
Kuwait
Lebanon
Liberia
Libya
Malawi
Malaysia
Maldives
Mauritania
Mauritius
Morocco
Myanmar
Namibia
Nigeria
Occupied Palestinian Territory (Gaza Strip)
Oman
Pakistan
Papua New Guinea
Qatar
Saint Kitts and Nevis
Saint Lucia
Saint Vincent and The Grenadines
Samoa
Saudi Arabia
Senegal
Sierra Leone
Singapore
Solomon Islands
Somalia
South Sudan
Sri Lanka
Sudan
Syria
Tanzania
Togo
Tonga
Tunisia
Turkmenistan
Tuvalu
Uganda
Uzbekistan
Yemen
Zambia
Zimbabwe
https://www.bbc.com/news/world..

Ha a focipályára meccs előtt beengednek egy politikai vélemény nyilvánítást, akkor természetes, hogy a lelátóról megérkezik az ellenvélemény. Ehhez joguk van a nézőknek, főleg, ha úgy nézzük, hogy a térdelést a feketéknek a fehérek iránti rasszizmusát bevezető, hangoztató BLM találta ki. Mi pedig a fehérekhez tartozunk, tiltakozunk a térdelésen keresztül felén irányuló rasszizmus ellen.

A FIFA ennek a mozgalomnak a csicskása lett.

Sztálin elvtársad 1933-ban a 121-es törvénycikkellyel módosította a Szovjet Büntető Törvényt, így a homoszexuálisok öt évig terjedhető kényszermunkával kiegészített börtönbüntetésre lehettek ítélve. Ezt az elvtársaid 1993-ig nem is vonták vissza. Ez ellen mikor és hányszor tiltakoztál?

Ahhoz, hogy világbajnokságot rendezhessünk valaha, nekünk is be kell ide sorolni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés