Egyelőre nem indult meg az afgán exodus

2021. szeptember 3. 22:43
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) eddig nem tapasztalt nagyobb migrációs mozgásokat sem Pakisztán, sem Irán felé a radikális iszlamista tálibok kezére került Afganisztánból – közölte pénteken Babar Baloch, az UNHCR szóvivője.

Baloch iszlámábádi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy még elemzik ennek okait. Mint mondta, a menekültválság nagy része az ország határain belül játszódik le. Mindazonáltal nehéz biztos információkhoz jutni a bizonytalan afganisztáni helyzet és a határokon kialakult állapotok miatt.    

Baloch szerint hagyományosan sűrű szokott lenni a személy- és áruforgalom Afganisztán Iránnal, illetve Pakisztánnal közös határain.

Hozzátette, hogy az afgánok továbbra is átkelhetnek a határokon, de be kell mutatniuk irataikat, illetve a célországba szóló vízumjaikat. Az UNHCR szóvivője felhívta a figyelmet arra is, hogy komoly válság fenyegeti Afganisztánt a gazdasági és a humanitárius támogatások hiányában, ami fölött a nemzetközi közösség nem hunyhat szemet.

Az ENSZ becslései szerint Afganisztán lakosságának csaknem fele, vagyis 18 millió ember szorul humanitárius segítségre a túléléshez. Az afgánok harmadának bizonytalan az élelmiszerellátása. Az UNHCR egyébként a múlt héten közölte, hogy akár félmillió afgán is elmenekülhet az országból a válság elől a következő négy hónapban Pakisztánba és Közép-Ázsia más országaiba.

(MTI)

Fotó: Markus Heine / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy nyugateurópai, aki csak az ottani médiából értesül, hogy mi van Magyarországon, teljesen mást gondol mint mi akik itt élünk.
Az ottani média nagyon sötét képet hazudik Magyarországról.
Tehát gondolhatjuk, hogy ez Afganisztán esetében is így van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés