Zsákutcába tart a német energiaforradalom

2021. szeptember 02. 16:28

A szakpolitikának a fő célkitűzéseit nem érdemes ideológiavezérelt célokkal kiegészítenie.

2021. szeptember 02. 16:28
null
Hortay Olivér

„Úgy tűnik, hogy 2021-ben Németország az elmúlt harminc év legnagyobb mértékű üvegházhatású gáz-kibocsátás növekedését produkálhatja. Az első félév megfigyelései alapján a koronavírus-járvány utáni helyreállítás a 2008-as válságot követő gazdasági visszapattanásnál is nagyobb szennyezések árán valósul meg, ami – a tendencia enyhülése esetén is – meghiúsíthatja a német klímavédelmi célok teljesülését. 

Az idei év első felében a villamosenergia-termelésből származó szén-dioxid-kibocsátás 21 millió tonnával (az előző év azonos időszakához képest mintegy 25 százalékkal) emelkedett Németországban. A koronavírus-járvány terjedését mérséklő intézkedések enyhülése lehetővé tette a gazdasági aktivitás növekedését és a helyreállítás megkezdését, ami a járvány előtti szintre emelte az energiakeresletet. Ezzel párhuzamosan azonban az – energetikai szempontból – kedvezőtlen időjárási feltételek a növekvő kapacitások ellenére sem biztosították, hogy Németország többletigényét megújulókkal elégítse ki: a szélturbinák termelésének 25 százalékos visszaesését a napelemekből származó energia enyhe növekedése nem tudta ellensúlyozni. 

Az időszak nyertesei a fosszilis kapacitások voltak: a széntüzelésű erőművek által megtermelt villamos energia csaknem negyven, a gáztüzelésű erőművekből származó áram 15 százalékkal növekedett az előző évhez képest.

Az első félév adatai alapján a német energiaátmenet szakmai támogatására létrehozott Agora Energiewende kutatóintézet frissítette az ország egészének 2021-es szén-dioxid-kibocsátására vonatkozó előrejelzését. A tanulmány két forgatókönyv extrapolálásából összesen 47 millió tonnás emelkedést valószínűsít, ami a klímapolitikában jellemző kiindulóévnek tekintett 1990 óta a legnagyobb növekményt jelentené (az eddigi legmagasabb, mintegy harmincmillió tonnás értéket a 2008-as válság után, 2010-ben mérték). Ráadásul – a modellezés eredményei alapján – ha a kedvezőtlen tendencia folytatódik, a kibocsátástöbblet akár a hetvenmillió tonnát is elérheti. Dr. Patrick Graichen, az intézet igazgatója szerint az eredmények főképp azért aggályosak, mert rámutatnak: a 2020-ra kitűzött kibocsátáscsökkentési cél elérése a koronavírus-járványnak, valamint egyéb speciális hatásoknak volt köszönhető, és nem a németek klímavédelmi intézkedéseinek. A növekmény hatására az összesített és ágazati törekvések egyaránt meghiúsulnak, és az ország »visszatér a startvonalra«.”

Nyitóképen: Weisweiler lignitüzemű erőmű. Fotó: Malte Ossowski / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Augustus1
2021. szeptember 03. 13:02
Hogy honnan kellene energiát nyerni, azt egy környezetvédelmi hatósági jogász mondta meg egy tárgyalás szünetében. Megkérdeztük tőle, ha egy erőmű sem "kóser", sem a víz, sem a szél, sem az atom, a fosszilis tüzelőanyaggal működőkről már nem is beszélve, akkor honnan kellene energiát nyerni? Válasz: hogyhogy honnan? Ott van a konnektor a falban, nem?
Papamaci1957
2021. szeptember 03. 09:49
Lemaradt az előbb az első mondat vége: ,mint egy atomerőműnek.
Papamaci1957
2021. szeptember 03. 09:13
Egy szénerőműnek nagyságrendekkel magasabb a radioaktív anyag kibocsátása. Az uránsók ugyanis hajlamosak a szervesanyagban feldúsulni. A szén pedig szervesanyagból keletkezett. Nálunk az Ajka környéki mezozoos barnakőszénnek volt tízszer nagyobb radioaktivitása, mint a mecseki feketeszénnek. Dehát mit várunk a hülye németektől? Elvesztettek két világháborút, most az energia- és klímaháborút, és el fogják veszíteni a migránsháborút is. Nézzétek és olvassátok Megadját, Véseyt, Ambrózyt és Kurtz ezredest, ők megmondják a tutit a fritzekről.
hátakkor
2021. szeptember 03. 07:13
Az általunk ismert élet nem létezik szén és oxigén nélkül. A CO2 egy nagyon stabil molekula. Színtelen, szagtalan, nem mérgező gáz. A földi légkör 0,04%-át adja. Növények fény hatására oxigént bocsátanak ki CO2-ből. Fotoszintézis.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik