Negyedik hullám: már mentális védőoltást is lehet kérni

2021. szeptember 1. 19:28
„A mai napig sokan hiszik azt, hogy lelki bajok miatt segítséget kérni kellemetlen, valamint attól is tartanak, hogy stigma kerül rájuk” – fogalmazott az Uzsoki Utcai Kórház igazgatója.

„Foglalkozzunk azokkal, akik velünk foglalkoznak” – ezzel a mottóval indult el augusztus végén a Mentális védőoltás című programsorozat, amely fél éven keresztül minden hónapban jelentkezik egy egészségügyi dolgozóknak szóló eseménnyel – derül ki az Index szerdai írásából.

A pandémia ideje alatt még fontosabbá vált a kérdés

A program – amelynek az Uzsoki Utcai Kórház ad otthont – a Fogjunk össze Alapítvány mellett a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomhoz köthető, amely már évek óta a munka és magánélet egyensúlyával foglalkozik. „Azért indítottuk el ezt a programot, hogy segítsük a munkatársainkat, és a lelki egyensúly megbillenése miatt lehetőség szerint ne veszítsünk el kollégát a jövőben” – jelentette ki az Indexnek Ficzere Andrea, a Fogjunk Össze Alapítvány alapítója arra utalva, hogy a járvány alatt több orvosnak és ápolónak is pszichológushoz kellett fordulnia, de akadtak olyan kollégák is, akik nem tudták folytatni a munkát.

Mint fogalmazott: „még többen voltak azok, akik a harmadik hullám lecsengése alatt, után észlelték, hogy bizony baj van, ekkor tört ki belőlük mindaz, amit az őrült hajtásban hosszú hónapokig magukba fojtottak. 

A mai napig sokan hiszik azt, hogy lelki bajok miatt segítséget kérni kellemetlen, valamint attól is tartanak, hogy stigma kerül rájuk.”

Az Uzsoki Utcai Kórház igazgatója hozzátette: „nehezen vagy nem jelentkeznek maguktól, ezért nekünk kell észlelni, ha valaki sokat szorong, esetleg depressziós a korábbi feldolgozatlan élmények miatt.”


Nyitóképen: Ficzere Andrea, az Uzsoki úti kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség új elnöke a szövetség XXXI. kongresszusán Egerben 2019. április 10-én. Fotó: MTI/Komka Péter

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés