Gyertya, selyem, színjáték – Így olvasunk mi

2021. szeptember 1. 13:32

Varga Mátyás Zsolt
Mandiner
Lem, Dante, Plutarkhosz – következnek Varga Mátyás Zsolt kedvenc könyvei a Mandiner új sorozatában!

A Mandiner hetilap most következő, századik lapszáma alkalmából különleges tartalmakkal készülünk az olvasók számára. A napokban szerzőink ajánlják tíz kedvenc könyvüket olvasóinknak – szívből ajánljuk, böngésszék, kommentálják, csevegjünk róluk, s várjuk olvasóink könyves listáit is!

Az összes könyvajánló ezen a linken keresztül érhető el.

***

VARGA MÁTYÁS ZSOLT

Dante Alighieri: Isteni színjáték
Nagyjából kilenc éves voltam, amikor először a kezembe került, akkor még Babits fordításában. A legtöbbet az emberekről, a tetteink következményeiről talán ebből tanultam.

Lao Ce: Tao Te King (Weöres Sándor fordításában)
A nyugaton is érezhető, de ki nem mondott igazságok keleti gyűjteménye, ami Weöres Sándor értő és leleményes fordításában túllépett az általános bölcselkedéseken és remekművé vált.

Alessandro Baricco: Selyem
Egy egyedülálló módon ritmusos, már-már zenei elbeszélés a szerelemről, a kitartásról, a vágyainkról, az odaadásról, a XIX. századi Japánról és a selyemhernyókról.

Plutarkhosz: Párhuzamos életrajzok
Egy több mint kétezer oldalas történelmi behemót, mely amellett, hogy az anekdotáival elszórakoztat, megtanít arra, hogy a történelem nem más, mint egy folyamat, az események láncolata. Megtanít arra, hogy felfedezzük az okokat, következményeket és értőbb szemmel vizsgáljuk a mindennapok eseményeit is. Megmutatja annak, akinek van türelme hozzá, hogy igazából, ugyanazok az események történnek meg, csak más köntösbe bújva.

Henry Kissinger: Fehér házi éveim
Kissinger leírja az ő történelmét, beiktatásától a vietnámi békekötésig, 1969-től 1972-ig. Szintén egy történelmi behemót, viszont az ókor helyett a „mai” világot mutatja be. Idézőjelben „mai”, mert bár majd’ ötven éve volt, mégis az eseményei máig hatással vannak a világunkra.

Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek
Egy barátság története, egy esettanulmány a hűségről és árulásról. Az egyik legszebb magyar regény, szerintem.

Stanisław Lem: Az úr hangja
Egy üzenet megfejtése. Erről szól csupán a lengyel sci-fi mester műve. Közben az emberiség múltját és természetét fejtegeti. Hatalmas tudás- és értésvágyat mutat be, miközben a tudomány magyarázataival mutatja be azt, ami akkor és most is ismeretlen.

Andy Weir: A Marsi
Egy modern Robinson Crusoe történet, csak itt éppen a Marson ragad egy férfi, és a mentőcsapatra való várakozást, a több száz nap magányt a saját humorával és a tudománnyal kell kibírnia és túlélnie. Nem „a legjobb könyv”, viszont egy nagyon szórakoztató és tudományosan meglepően megalapozott történet.

Krúdy Gyula: Ady Endre éjszakái
Itt a cím mindent elmond. Krúdy hatalmas szeretettel és tisztelettel bemutatja Ady életét. Mindezt magával ragadó stílusban, gyönyörű szépen.

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés
A „notórius” kötelező, amelyet vagy nem olvastak, vagy gyűlöltek. Mégis, egy nagyon érdekes fejtegetése annak, hogy hogyan hat a bűn az emberi lélekre, hogyan (is) tud az ember a belső értékeinek a nyomásában vívódni. Csak hozzá kell érni, hogy élvezze az ember.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés