Alacsony keresettel is nagy lehet az szja-visszatérítés

2021. augusztus 30. 9:51
Egyre valószínűbb, hogy főként az egy gyermeket nevelő családok járnak jól, de az alacsony keresetűek is több százezer forintot kaphatnak vissza az idén befizetett adójukból.

Bár még sok kérdés tisztázatlan, egyre valószínűbb, hogy főként az egy gyermeket nevelő családok járnak jól, de az alacsony keresetűek is több százezer forintot kaphatnak vissza az idén befizetett adójukból – írja a Világgazdaság. 

Felmerülő kérdések a visszatérítéssel kapcsolatban

„Az adó-visszatérítés tényleges mértékével kapcsolatosan elég sok még a bizonytalanság, mivel fontos részletszabályok továbbra sem ismertek” – hívta fel a figyelmet a VG-nek nyilatkozó Czoboly Gergely, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda adószakértője. 

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy kizárólag a munkabér személyi jövedelemadójával szemben lehet-e a visszatérítéssel élni, a családi kedvezményeket figyelembe kell-e venni a visszatérítés kalkulációjánál, valamint hogy az egyéb adójóváírásokkal csökkentett összeget lehet-e majd visszaigényelni.

Egy példán keresztül

A gazdasági portál szerzője úgy számolt, hogy jövőre csak a már befizetett adót téríti meg az állam. Ennek mértéke pedig a családi adókedvezmény miatt nagyban függ a gyermekek számától és a jövedelmi helyzettől. Ez utóbbi esetében a KSH 2020-as munkaerőpiaci adatait tekintette útmutatónak: tavaly Magyarországon a munkavállalók relatív többsége, 41 százaléka bruttó 250 ezer és 450 ezer forint között vitt haza havi szinten, azaz a bérskálán legtöbben ebbe a sávba tartoznak, mind a bruttó 430 ezer forintos átlag, mind a bruttó 347 ezer forintos medián keresetek itt találhatók. 

A Világgazdaság szerint egy olyan családban, ahol mindkét kereső 219 ezer forintot visz haza havi szinten,

két gyerek esetében 300 ezer forintot, egy gyerek esetében pedig több mint 600 ezer forintot kaphatnak vissza.

A bruttó 167 400 forintos minimálbért kereső szülők egy gyermek után is csaknem félmillió forintos visszatérítésre számíthatnak.

Fotó: SAM EDWARDS / CAIA IMAGE / SCIENCE P / NEW / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ronda Klára már készíti a kötelet a magyar költségvetésnek:
karácsonyra-Szilveszterre FELELŐS KORMÁNYA LESZ.
Orbán?
Lop, lop, lop, itt az eklatáns legújabb lopása:
"Alacsony keresettel is nagy lehet az szja-visszatérítés
2021. augusztus 30. 9:51
Egyre valószínűbb, hogy főként az egy gyermeket nevelő családok járnak jól, de az alacsony keresetűek is több százezer forintot kaphatnak vissza az idén befizetett adójukból."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés