Német államfő: Az afganisztáni helyzet a Nyugat szégyene

2021. augusztus 17. 13:53
Frank-Walter Steinmeier szerint az afganisztáni helyzetért Németország is felelős.

A Nyugat szégyenének nevezte a nemzetközi haderő kivonulása után a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán helyzetét a német államfő kedden. Frank-Walter Steinmeier a berlini hivatalában egy pódiumbeszélgetést felvezető beszédében kiemelte, hogy a tálibok elől menekülő afgánokkal zsúfolt kabuli repülőtéren uralkodó állapotokat mutató felvételek

szégyenletesek a politikai Nyugat számára”.

Ezekért az „emberi drámákért mi is felelősek vagyunk” – jelentette ki.

Politikai vízválasztó

A szövetségi elnök, aki 2005-től 2009-ig, és 2013-tól 2017-ig Németország külügyminisztere volt, kifejtette, hogy a tálib hatalomátvétel „politikai vízválasztó”, olyan fordulat, amely nemcsak megrázó, hanem „megváltoztatja a világot”. Mint fogalmazott: az afgán kormány és fegyveres erőinek gyors összeomlása és a tálibok ellenállás nélküli hatalomátvétele nehéz és „keserű” kérdéseket vet fel „külpolitikánk múltjával és jövőjével kapcsolatban”, mert azt mutatja, hogy kudarcot vallottak az Afganisztán stabilizálását és egy életképes államberendezkedést szolgáló évtizedes erőfeszítések. Ezeket a kérdéseket őszintén és alaposan meg kell beszélni a nyugati országok szövetségében – mondta a német államfő, rámutatva:

e szövetség és a szövetségen belüli szolidaritás nélkül 20 évvel ezelőtt nem mentünk volna Afganisztánba”.

Németország az Egyesült Államok után a második legnagyobb létszámmal vett részt az amerikai földön 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások miatt elindított, NATO-vezetésű afganisztáni hadműveletekben, vagyis a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő (ISAF) és az Eltökélt Támogatás (RS) nevű hadművelet munkájában. Előfordult, hogy egyszerre több mint ötezer német katona volt az ázsiai országban.

Több millió euró a kukába

A műveletekre 12,5 milliárd eurót (4400 milliárd forint) fordítottak. Afganisztáni fejlesztési, segélyezési programokra az utóbbi időszakban évi 435 millió eurót fordított a német kormány. Az ázsiai ország ezzel az első helyen állt a Németország által támogatott fejlődő országok listáján. 

Az utolsó német katonai egység júniusban vonult ki Afganisztánból.A nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős német miniszter, Gerd Müller kedden bejelentette, hogy azonnali hatállyal leállították az állami finanszírozású programokat, és csakis azzal foglalkoznak, hogy kijuttassák Afganisztánból a tálibok miatt távozni kívánó helyi munkatársaikat.

(MTI)

Nyitókép: Bernd von Jutrczenka / DPA / AFP

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Irak, Líbia, Szíria után Afganisztán is a liberális demokrácia terjesztésének csődje. Ez a fajta terjesztés csak káoszt okozott, működő államokat tett tönkre. Hány ilyen csőd, ilyen vereség kell még az USA-nak és az egész nyugatnak, hogy ezt belássák? Az iszlámot saját területükön nem tudják legyőzni, viszont az iszlám a liberális körök segítségével egyre jobban terjeszkedik a nyugati világban.

De nem csak ez! Tudok többet is, amiért széhyellhetik magukat.

"Frank-Walter Steinmeier kiemelte, hogy a l zsúfolt kabuli repülőtéren uralkodó állapotokat mutató felvételek

szégyenletesek a politikai Nyugat számára”.
Ezekért az „emberi drámákért mi is felelősek vagyunk” – jelentette ki."
Vagy te felelős a qrvanyádért, aki mikor megszülettél elfelejtettE megemlíteni, hogy nem az afgánokért, de
NÉMETORSZÁGÉRT VAGY FELELŐS, TE OKÁDÉK...

Berlinig? Kubáig, Angoláig, Saigonig, Kelet-Timorig, az ausztrál kommunista pártig, stb.

Én még emlékszem arra, hogy micsoda káosz volt, amikor az amcsik pánikszerűen, helikoptereken hagyták el Saigont, mert szövetségesük
( Dél-Vietnam) hadereje kártyavárként omlott össze. Gondolhattak volna hasonlóra...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés