Az előválasztási eljárás nyilvánvaló hibái még mindig javíthatók

2021. augusztus 16. 10:12

Pálinkás József
Facebook
A Fidesz jelenlegi 3 %-os előnye pedig akár hatra is nőhet. Még mindig van mód a változtatásra.

„A pártlogika szerint még az is érthető – bár sokak szerint éppen a 2022-es változás esélyeit csökkenti –, ha egy pártnak van jelöltje egy adott választókörzetben és azt mondja, hogy ő ott nem »fogad be« egy civil jelöltet, még akkor sem, ha nagyobb esélye lenne nyerni 2022-ben a Fidesz jelöltje ellen.

Az azonban már a Fidesz jelenlegi képviselő-jelölt kiválasztási rendszeréhez áll közel, ha egy párt »megvétózza«, hogy a hat párt közül egy olyan, akinek nincs jelöltje az adott körzetben »befogadja«, esetleg támogassa azt az előválasztáson indulni kívánó jelöltet, akinek nagyobb esélye van nyerni az előválasztáson, mint a »vétózó« párt jelöltjének.

Az előválasztásnak nincs jogszabályi alapja. A szabályait nem az Egyesült Államok Alkotmányát megalkotó elmék írták. Kísérleti bizonyíték sincs rá, hogy jól működik. A józan ész az diktálná, hogy ahol ez az eljárás alapvető demokratikus elvekkel nincs összhangban – például azzal, hogy mindenki választható, aki nincs jogerősen eltiltva a közügyek gyakorlásáról – ott változtassanak a szabályokon. Ha egyetlen ember, egy pártelnök eldöntheti, hogy a hat közül egy másik párt kinek adhat befogadó nyilatkozatot, akkor az nagyon hasonlít arra, amikor egy ember eldönti egy pártban, hogy ki indulhat a választásokon.

Ha ez az előválasztások így marad, akkor érékes embereket veszítenek a változást akaró. A bizonytalanok hite csökken abban, hogy valódi változást akarnak-e, sőt abban is, hogy tényleg változást akarnak. A Fidesz jelenlegi 3 %-os előnye pedig akár hatra is nőhet. Még mindig van mód a változtatásra.”

Kép forrása: MTI Fotó: Rosta Tibor

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még egy felest és akkor minden jóra fordul. ;-)

Ez hülye.

(És még áruló is.)

Nem bánom, vezethetnek most akárhány százalékkal, de a választást ne csalják el még egyszer!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés