Kell-e a harmadik oltás?

2021. augusztus 11. 9:13
A kormány augusztus elsejével lehetővé tette a koronavírus elleni harmadik dózis beadását, múlt héten el is indult a regisztráció. Szakértőket kérdeztünk arról, kiknek ajánlják a lehetőséget, választhatunk-e vakcinát, és van-e baj a Sinopharm-féle oltóanyaggal.

Konopás Noémi írása a Mandiner hetilapban.

Nagymértékben meghatározta a politikai közbeszédet júliusban a harmadik oltás kérdése. Kezdődött azzal, hogy a Videoton saját dolgozói körében önkéntes vizsgálatot végzett, amiből a cég vezetője szerint az derült ki, hogy a Sinopharm­-féle vakcinával oltott hatvan év felettiek „semmilyen védettséggel nem rendelkeznek a vírus ellen”. Ezt követően a főváros is lépett, Karácsony Gergely főpolgármester július elején – „kínai érdekek kiszolgálása, az ebből fakadó biznisz­érdekek” és „az ostoba és felelőtlen politikai propaganda helyett” – antitestvizsgálatot hirdetett. Az eredmények alapján a legjobb oltóanyagnak a Moderna bizonyult: a beoltottak 98,91 százalékának szervezetében volt jelen az IgG antitest az elvárt 50 AU/ml vagy a fölötti értéken. Az AstraZeneca vakcinája 98,71, a Pfizer–BioNTeché 98,4, a Sputnik V 96,85 százalék körül teljesített, a sort a Sino­pharm készítménye zárta 74,11 százalékkal.

Fotó: MTI / Balázs Attila

Hogy ez sok vagy kevés, értelmezés kérdése. Fontos megjegyezni, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) akkor tart hatásosnak egy vakcinát, ha a klinikai vizsgálatok különböző fázisaiban bebizonyosodik, hogy minimum 50-60 százalékos hatékonysággal működik. „Ez a szám mindenképpen jó aránynak számít” – értékeli lapunknak a fővárosi mérés Sinopharm-értékét Rusvai Miklós virológus. Hangsúlyozza, mindkét keleti vakcina nagyon hatékonyan vett részt a fogékony lakosság immunizálásában, nélkülük lassabban csengett volna le a harmadik hullám. A Sinopharm­-féle oltással több mint egymillió embert oltottak itthon, s a Sputnik V-vel is közel ugyanennyit. Ám a szakértő azt is megjegyzi, hogy bár „kétségtelenül jó” oltóanyag a kínai, „annak a leggyengébb az immunológiai hatása”. Ami bizonyos, hogy még a fővárosi mérés szerint is védett a Sinopharm-vakcinával oltott hatvan év felettiek mintegy háromnegyede.

A fővárosi mérés szerint is védett a kínai vakcinával oltott hatvan év felettiek mintegy háromnegyede”

Nem sokkal később a Semmelweis Egyetem is előrukkolt egy vizsgálattal, melyen a Sputnik V végzett a legjobb helyen 97,6 százalékkal, ezt követte a Pfizer–BioNTech, majd a Moderna készítménye 95, illetve 94,5 százalékkal. A kínai oltóanyagot az egyetem 79,4 százalékra mérte.

Nyitóképen: Lakosok érkeznek a Sinopharm-féle oltásra Belgrádban februárban. Nem emelkedett az esetszám az idősek körében azokban az országokban, ahol kínai vakcinával oltottak. Fotó: AFP / Andrej Isakovic

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés