Kezdődik: már a pedofilokért érzékenyítenek

2021. augusztus 11. 07:00

Egy pedofil srác történetéről szóló érzékenyítő filmet ajánl a port.hu. Hogy miért, arra nehéz vállalható magyarázatot találni.

2021. augusztus 11. 07:00
null
Vágvölgyi Gergely
Mandiner

Mélyre zuhant a port.hu. Egyetlen „kritikával” sikerült elérnie ezt a lapnak, egészen pontosan azzal, amiben egy belga rendező, bizonyos Patrice Toye friss filmjét mossa tisztára. A „kritika” szerzője, Vajda Judit ugyanis egy olyan mozit népszerűsít, amelynek főhőse pedofil, a rendező pedig érzelmileg azonosul a karakter „vívódásaival”, mi több, erre hívja a nézőt is. Az érzelmi azonosulás után pedig a teljes megértés következik. 

Vajda be is vallja: Toye leleményesen felhasználja a filmnyelv eszközeit arra, hogy erősebb kapcsolatot hozzon létre a befogadó és a főhős között (lásd még: érzékenyít), „nagyon egységes minden művészi megoldások” sorozatát alkalmazza a kívánt hatás elérése érdekében.

A kívánt hatás morálisan azonban nehezen igazolható. Arról van szó ugyanis, hogy

megkezdődött az a folyamat, amely más devianciák esetében már hosszú ideje zajlik, kiiktatva természettörvényt, hagyományt és normalitást;

tudniillik egy elfogadhatatlan hajlam elfogadásának erőltetéséről. A kultúra pedig e csatában nagyszerű eszköz, művészi megoldásokkal lehet jó érzésre hívni tömegeket és elmondani nekik, hogy az, aki gyerekeket kíván, hát ő is csak egy ember. 

Ami persze így is van. Ha pedig (mint a HBO GO által bemutatott filmben szereplő ifjú) tudatosan küzd e hajlam ellen, megtesz mindent, hogy a gyermekek betegségének kárát ne lássák, az derék (és alapvetően elvárt) dolog, de ettől függetlenül káros és ártalmas olyan filmet készíteni – és arról olyan kritikát írni – amely eredményeként a pedofilra nézve „lehetetlen nem együttérezni vele”.

Ezt gyakorló édesapaként kikérem magamnak – értelmes szülőtársaim nevében is!

Amíg gyerekek sorsáról van szó, nevezzen bárki érzéketlennek, nem a főhős, nem a pedofil problémája érdekel elsősorban. Ha akar, tud segítséget kérni, az ember ráadásul nem ösztönlény, egyebek mellett épp az emeli ki az állatvilágból, hogy vágyainak, ösztönös akaratának parancsolni tud; az eszünk erősebb, mint hajlamaink. Hogy egyszerűen fogalmazzak: döntés kérdése.

Sokkal inkább foglalkoztat a gyerekek érdeke, azoknak a sorsa, akik kitettek a problémának. Vajon egy testileg és lelkileg megnyomorított kislány vagy kisfiú, felnőve ugyanolyan elnéző lesz majd a kérdéssel szemben, mint a port.hu szövegének szerzője?

Ő ugyanis, míg nézi ezt a filmet, nem csupán együttérez, de királyi többesben ráeszmél; „csodák csodájára közben még csak rosszul sem érezzük magunkat”. Hogy oly’ nagyon jól sikerül az együttérzés, az legyen Vajda Judit nehezen magyarázható helyzete. 

Mi rosszul érezzük magunkat helyette is, miatta is.

 

Nyitókép: Részlet a filmből. Fotó: YouTube

Kapcsolódó cikkek

Összesen 362 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemi
2022. január 18. 18:22
A PORT.hu Kft., az Indamedia Network Zrt. csoport tagja. Az pedig a NER szerves része.
Bell & Sebastian
2021. augusztus 12. 12:37
"Mondjuk az, ha betegség, miért büntetendő, ám a francia pap megölése nem." Ezt a mondatomat sajnos értelmeznem kell, mert nem világos. Amennyiben egy gyilkosnál agybajt diagnosztizálnak, beutalják a diliházba és nincs kóter. Lásd francia eset. Szexuális ragadozás esetében diagnosztizálják a "betegséget", ami nem kizáró ok a büntethetőség szempontjából, és még jól ki is herélik. Vagyis ha a másikat nem mentik fel, az egyiket miért? Kettős mérce? Manapság a pszichiátria csodákra képes, ha akarom vemhes, ha akarom nem. Vagyis ebben vastagon benne van, hogy a törvény előtt mégsem betegség a pedo-, hebe-, meg még ki tudja miféle filia. Mert ha az lenne, minimum enyhítő körülmény lenne. A törvény össze vissza szabás-varrásával annyit azért sikerült elérni, hogy egyre zavarosabbá vált annak megítélése, ami kettőezer évig egyértelmű volt.
Csöncsön
2021. augusztus 12. 12:29
(Btw. Nem elegáns ilyet írni, de ha ez a cikkíró nem látens buzi, akkor a krokodil vegetáriánus állat.) :-)
De Molay
2021. augusztus 12. 11:39
Nem árt ha tudjuk, hogy a pedofilia nem azonos a szexuális bűnözéssel. Ezért a Btk. és a jog nem is ismeri ezt a fogalmat. Ez egy hajlam, mint mondjuk az erőszakos viselkedésre való hajlam, csak sokkal ritkább. Szerencsére mindkettőnek a legtöbb érintett képes ellenállni. Apropó, látta valaki a szóbanforgó filmet? Az tegyen már ide egy X-et legyen olyan jó. (Nem kell hármat, csak egyet.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik