Tótka Sándor olimpiai bajnok

2021. augusztus 05. 05:22

Miután hosszú várakozás után kiírták végre az eredményt a kijelzőre, Tótka Sándor elsírta magát.

2021. augusztus 05. 05:22
null

 Tótka Sándor szenzációs versenyzéssel aranyérmet szerzett a kajak egyesek 200 méteres versenyében a tokiói olimpián. A szám másik magyarja, Csizmadia Kolos negyedik lett a döntőben.

A csütörtöki döntős program a megszokott hőségben, de a korábbi napokhoz képest enyhébb szélben kezdődött, amely ráadásul megfordult, s most inkább szemből és oldalról fújt a versenyzőknek. A finálékra kilátogatott a Sea Forest kajak-kenu pályára Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is.  Mindkét magyar két-két futamgyőzelemmel érkezett a nyolcas fináléba, amelyben a címvédő és világbajnok brit Liam Heath-en kívül a svédek korábbi vb-győztese, Petter Menning és az előző két olimpián egyformán érmes spanyol Saul Craviotto számított a legnagyobb ellenfélnek.    

Az UTE 27 éves friss Európa-bajnoka, Tótka - az egyetlen, aki 2016-os diadala óta világverseny döntőjében le tudta győzni Heath-t - szinte kilőtt a rajtból, és az ott megszerzett előnyét végig tartva diadalmaskodott. Bírta a saját maga által diktált tempót, s miközben Hüttner Csaba szövetségi kapitány óriási csatakiáltást eresztett el a parton, elsőként haladt át a célvonalon. Az Angyalföldi VSE 25 éves kajakosa, Csizmadia is remekül teljesített, Tótka, az olasz Manfredi Rizza és Heath mögött alig szorult le a dobogóról.    

Miután hosszú várakozás után kiírták végre az eredményt a kijelzőre, Tótka Sándor elsírta magát, majd a partra érve összeölelkezett a magyar csapat tagjaival. Ez a magyar kajak-kenu sport 84. ötkarikás érme, a 27. aranya – korábban ebben a számban még soha nem sikerült dobogóra sem állni –, a tokiói olimpiai csapat szempontjából pedig a 14. érem, az ötödik arany.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
998877
2021. augusztus 05. 18:28
Bearanyozta a napunkat. Szép volt Tótka Sándor.
llnnhegyi
2021. augusztus 05. 13:28
Rengeteg munka. Óriási küzdelem! Bravúros győzelm! Gratulálunk! Nagyon hálásak vagyunk a gyozelmedert.
Lion
2021. augusztus 05. 11:28
Őszinte gratula.
vajda.
2021. augusztus 05. 10:50
Üdvrivalgás. Köszönjük Tótka Sándornak az emberfeletti teljesítményt és önfeláldozást amit a felkészülésbe rakott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik