Roma kapcsolatokért felelős kormánybiztost nevezett ki Orbán Viktor

2021. augusztus 05. 08:56

Sztojka Attila feladata lesz, hogy koordinálja a magyarországi romákkal kapcsolatos társadalmi egyeztetést érintő kormányzati tevékenységet.

2021. augusztus 05. 08:56
null

Sztojka Attilát nevezte ki a miniszterelnök a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosi címre – írta meg a szerdai Magyar Közlönyre hivatkozva a Telex. A Belügyminisztérium intézményeként bő másfél éve megalakult Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatójaként Sztojka eddig is foglalkozott a témával, és egy augusztus 2-i Facebook-bejegyzés alapján még mindig az igazgatóság vezetője.

A rendelet értelmében Sztojka Attila feladata lesz, hogy koordinálja a magyarországi romákkal kapcsolatos társadalmi egyeztetést érintő kormányzati tevékenységet;

– ellássa a kormány és a roma nemzetiségi civil szervezetek kapcsolatának továbbfejlesztése érdekében szükséges feladatokat;

– javaslatot tegyen a roma nemzetiségi civil szervezetek és a roma közösségeket támogató civil szervezetek támogatási rendszerének megújítására;

– kapcsolatot tartson és egyeztessen az országos és a területi roma nemzetiségi önkormányzatokkal;

– javaslatot tegyen a romák esélyteremtésével kapcsolatos programokra és az azokhoz szükséges források bevonására;

– javaslatot tegyen a 2021–2027 közötti európai uniós források esélyteremtést szolgáló hazai felhasználására, véleményezze az ezzel kapcsolatos más javaslatokat;

– kezdeményezze, összefogja és koordinálja az országos, regionális és megyei szintű, romákat érintő együttműködéseket, együttműködési fórumokat;

– együttműködjön a diagnózisalapú felzárkózási roma stratégia előkészítése és végrehajtása érdekében a diagnózisalapú felzárkózási roma stratégia előkészítésének és végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztossal.

A kormánybiztos közvetlenül a miniszterelnök alá tartozik, legalábbis tevékenységét ő irányítja. Sztojka a pozíciót ingyen vállalja a rendelet szerint, ugyanis „e határozat szerinti feladatköre ellátásáért díjazásban és juttatásban nem részesül.” A munkáját segíti egy ötfős titkárság a Belügyminisztériumban.

Nyitókép: MTI/Vajda János

Kapcsolódó cikkek

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Areményhal
2021. augusztus 05. 22:07
Ezzel én sem értek egyet a svábok, rácok, totók, románok, horvátok stb stb..nem kaptak semmit és mai napig nem kell integrálni őket.
Gèbi
2021. augusztus 05. 13:39
Csak egy újabb cigányügyi sóhivatal és gittegylet.
Bell & Sebastian
2021. augusztus 05. 11:56
Többször előfordult, hogy ingyen vagy jelképes összegért dolgozott a vállalkozásom bizonyos társadalmilag fontos célok elérése érdekében. Utólag úgy látom, sokkal több hátrányom származott belőle, mint amennyit hízott a májam a társadalmi munkába ölt sok millió forinttól. Exponenciálisan nőtt az ellenségeim száma, akik ugyanazt a munkát jó pénzért szerették volna elvégezni.
Bell & Sebastian
2021. augusztus 05. 11:52
Nekem szilárd meggyőződésem, hogy Budapesten mellészavaztak, azóta minden nap Xmas. Ha ez még egyszer előfordul, mars vissza a Gangesz partjára!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik