Orbán népszavazása nem a népről, és nem is a szavazásról szól

2021. augusztus 05. 11:49

A kezdeményezés pusztán kampányfogás, amivel egy újabb demokratikus intézményt gyarmatosítanak.

2021. augusztus 05. 11:49
Juhász Vanessza
Mérce.hu

„Több mint egy év után ismét engedélyezték a népszavazásokat Magyarországon, ennek örömére pedig Orbán Viktor azonnal be is nyújtott öt kérdést, mellyel a homofób törvényt kívánja a népakarat által legitimálni. Karácsony Gergely sem tétlenkedett, nem sokkal a miniszterelnök után ő maga is benyújtotta öt kérdésből álló népszavazását, melyben többek között kitér a Fudan Egyetem terveinek eltörlésére, az autópályák koncesszióba adásának kérdésére, és az Európai Ügyészséghez való csatlakozásra is.

Habár a főpolgármester és a kormányfő kérdései annyira eltérnek egymástól, hogy akár két párhuzamos valóságban is feltehették volna őket, a kezdeményezések rámutatnak, hogy a közelgő választásokkal mindkét oldalnak égető szüksége van a nép támogatására.

De vajon mit értenek a politikai szereplők a népakarat fogalmán, reprezentálható-e valamiféle közös vélemény a népszavazással, és mi a garancia arra, hogy a szavazás bármit is ér majd a hatalommal szemben?

A népszavazás a közvetlen demokrácia egyik eszköze, éppen ezért rendkívül fontos mind a kormánynak, mind pedig az ellenzéknek ahhoz, hogy kapcsolatba lépjenek a választókkal. Míg az ellenzék az előválasztást igyekszik felhasználni, hogy elérhetőbbé tegye magát a választópolgárok számára, addig a Nemzeti Együttműködés Rendszere már évek óta a nemzeti konzultáció eszközével próbálja a politikába való közvetlen beleszólás látszatát kelteni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bakandri
2022. január 04. 20:59
A végzett politológus és média szakos hölgy így ír magáról:"Juhász Vanessza vagyok, a BME Kommunikáció- és Médiatudomány mesterszakos hallgatója vagyok." mi lenne, ha nem lenne média szakos(szóismétlés) Na de hogy neki nem lesz jobb, ha Novák Katalin lesz a köztársasági elnök, nekünk viszont igen.
Sebastian Knight
2021. augusztus 05. 19:56
juhász savazása nem a népről és nem is a szavazásról szól
nempolitizálok
2021. augusztus 05. 19:12
Vanessa a demokrata. Amúgy pedofil ellenes te idióta, homokosokról nincs is szó benne.
Tibesz26
2021. augusztus 05. 18:19
idegen a saját sirodat ástad meg ezzel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik