Orbán népszavazása nem a népről, és nem is a szavazásról szól

2021. augusztus 5. 11:49

Juhász Vanessza
Mérce.hu
A kezdeményezés pusztán kampányfogás, amivel egy újabb demokratikus intézményt gyarmatosítanak.

„Több mint egy év után ismét engedélyezték a népszavazásokat Magyarországon, ennek örömére pedig Orbán Viktor azonnal be is nyújtott öt kérdést, mellyel a homofób törvényt kívánja a népakarat által legitimálni. Karácsony Gergely sem tétlenkedett, nem sokkal a miniszterelnök után ő maga is benyújtotta öt kérdésből álló népszavazását, melyben többek között kitér a Fudan Egyetem terveinek eltörlésére, az autópályák koncesszióba adásának kérdésére, és az Európai Ügyészséghez való csatlakozásra is.

Habár a főpolgármester és a kormányfő kérdései annyira eltérnek egymástól, hogy akár két párhuzamos valóságban is feltehették volna őket, a kezdeményezések rámutatnak, hogy a közelgő választásokkal mindkét oldalnak égető szüksége van a nép támogatására.

De vajon mit értenek a politikai szereplők a népakarat fogalmán, reprezentálható-e valamiféle közös vélemény a népszavazással, és mi a garancia arra, hogy a szavazás bármit is ér majd a hatalommal szemben?

A népszavazás a közvetlen demokrácia egyik eszköze, éppen ezért rendkívül fontos mind a kormánynak, mind pedig az ellenzéknek ahhoz, hogy kapcsolatba lépjenek a választókkal. Míg az ellenzék az előválasztást igyekszik felhasználni, hogy elérhetőbbé tegye magát a választópolgárok számára, addig a Nemzeti Együttműködés Rendszere már évek óta a nemzeti konzultáció eszközével próbálja a politikába való közvetlen beleszólás látszatát kelteni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Zavarosan folynak a vizek JUHÁSZ VANESSZA agyacskájában.

Nem képes felfogni, hogy mi a népszuverenitás elve.
Ez egy olyan politikai eszme, ami szerint minden kormányzati hatalom forrása a nép, vagyis közhatalmat csak az emberek ruházhatnak egymásra.

Kérdi JUHÁSZ VANESSZA mi a garancia arra, hogy a szavazás bármit is ér majd a hatalommal szemben?

Az a garancia, hogy időközönként vannak szabad választások, ahol a nép ha elégedetlen a kormányzással leválthatja az éppen regnáló kormányt.
Ha JUHÁSZ VANESSZA kinyitja két szép szemét ezt tapasztalhatja világszerte demokratikusan működő államokban.
Persze ha JUHÁSZ VANESSZÁNAk az anarchia szép, akkor ez neki nem lehet jó!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés