Nem a nyugati világ hibáinak majmolására vállalkoztunk

2021. augusztus 5. 7:34

Surján László
mkdsz.hu
Nem liberalizmus az, ahol Szent II. János Pál szobráról le kell venni a keresztet.

„A kikötött komp mozgása

Hosszan írok, mert nincs időm. Állítólag Goethe egyik levele kezdődik így. Aktualizálva a paradoxont: sok mindenről kellene írni, hát nem írok semmiről sem. Azaz egy gondolatot mégis megpróbálok kifejteni. Ahogy közelednek a választások, egyre több vád tűnik fel az interneten és az ellenzéki megszólalók kijelentéseiben, legyenek akár politikusok, akár média munkások. Ezek egyike: »Orbán szembefordult a rendszerváltozás eszméivel és céljaival«. Két pillérre támaszkodik ez a kijelentés, Orbán illiberális demokráciájára, és arra, hogy a Nyugat helyett azaz a szabad világ helyett hazánkat a Kelet diktatúráihoz közelíti.

Vajon melyik az a rendszerváltási eszme és cél, amivel Orbán szembefordult? Ha az volt a rendszerváltás célja, hogy a Kádár rendszerben levitézlett figurák irányítsák - egyenruhát váltva - az országot, akkor ezzel Orbán valóban szembefordult. Hála Istennek.

A vádaskodók nem értik, vagy nem akarják érteni, hogy mit jelent Orbán szóhasználatában az »illiberális« jelző. Elárulom: a mai liberalizmus kritikáját. Nem liberalizmus az, ahol Szent II. János Pál szoborról le kell venni a keresztet. Nem liberalizmus, ahol a nemváltó beavatkozások kárait tudományosan vizsgáló könyv terjesztése tilos. Nem liberális az a világ, ahol egy orvosprofesszornak hamut kell hintenie a fejére, mert egy egyetemi előadáson a terhes nő kifejezést használta.

Az Európai Unió Alapjogi Chartája kimondja a szülők azon jogát, hogy gyermekeiknek vallási, világnézeti vagy pedagógiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítsanak (14. cikk 3. bekezdés). Nem liberális az a világ, ahol meghurcolnak egy politikust, sőt egy országot ennek érvényesítése miatt. A Nyugat mai agresszív, intoleráns világa fordult szembe a másik embert tisztelő és szabadságát elismerő eredeti liberális eszmékkel. Nem a nyugati világ hibáinak majmolására vállalkoztunk, nem vazallusnak, nem is szolgának szegődtünk.”

Nyitókép: MTI /Komka Péter

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amikor szembe kerülsz egy kerek, logikus megfogalmazással, akkor csak ilyen hülyeségekre futja. Miközben hallgathatnál is, mert lényegében nem mondasz semmit.

Fogalmazz pontosan: a világ ilyennek látszik, mert ilyennek láttatják. Az, hogy nyugatról nem hallasz olyan ellenzéki hangokat, amilyenek nálunk hangzanak a parlamentben, közéletben, még nem bizonyít semmit. Csak elgondolkodtat, mert mi itt a volt szocialista országokban a múltban megtanultuk, hogy olyan nagy gondolati, ideológiai egység, mint amilyent nyugaton láttatnak, nem létezik, csak diktatórikusan lehet láttatni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés