A gyűlöletszavazás keresztényi?

2021. augusztus 5. 12:20

Perintfalvi Rita
Facebook
A Hit Gyülekezete azzal tudja elérni a legnagyobb csoportkohéziót, hogy ellenséget képez.

„Magyar Hang: »A Hit Gyülekezete ifjúsági táborában megszavaztatták a résztvevőket a „gyülekezet ellenségeiről”. Információink szerint a Sátán labdába sem rúgott, kapott szavazatot viszony Soros György, Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely is, az abszolút győztes pedig az Amerikában élő magyar újságíró, Bartus László lett. (...) Úgy tudjuk, a második helyen Iványi Gábor végzett (az ő bűne az, hogy baráti kapcsolatot ápol Bartussal).«

Amikor olvastam ezt a hírt elképzeltem magam előtt azt az ifjúsági nyári tábort, ahol a fiatalokat imával, bibliaolvasással foglalkoztatják és hogy azért annyira ne legyen unalmas – hiszen végre nyár van – az evangéliumokról és a Mesterről való elmélkedések közé beiktatnak egy-egy »izgalmas« szavazást. Ahogy a sajtó tájékoztat: a legnagyobb érdeklődést a Hit Gyülekezete ellenségeiről való szavazás váltotta ki.

No, azért ez érdekes lélektani kórképet mutat. Hiszen ezek szerint egy alapvetően militáns-fundamentalista vallási közeg nem azzal tudja elérni a legnagyobb csoportkohéziót, hogy a saját értekeiről beszél a fiataljainak, hanem azzal, hogy ellenséget képez. És a közös ellenség gyűlölete hozza létre a csoporton belüli összetartozást. Pont ezt a fajta stratégiát alkalmazza a kormányzat is.

A politika esetében is rendkívül visszás az az elv, hogy a »cél szentesíti az eszközt«, de egy vallási közösség, sőt egy államilag elismert és finanszírozott egyház esetén nekem ezzel súlyos problémáim vannak. A legfőbb problémám az, hogy keresztény emberként nem értem, mi köze van ennek a magatartási formának a Mester tanításához?”

Fotó: Ficsor Márton

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Néha az 'apage satanas' -t is kimondhatjuk.

Mi a problémád? Te nem ezt csinálod? Csak neked a sátánod a Katolikus Egyház. A katolikus papok.
És pont te beszélsz?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés