A lakópark-építés a korrupció egyik melegágya Magyarországon

2021. augusztus 4. 7:29

Hadházy Ákos
Facebook
Zuglóban is jól látszik, egymás után nőttek és nőnek ki az újabb és újabb óriási tömbök a földből.

„A lakópark-építés megállíthatatlan folyamatnak tűnik, hiszen hatalmas üzlet ez. A beruházóknak a beépítés sűrítése és a lakásszám növelése az érdeke, de az ezt lehetővé tevő döntéshozók mintha nem gondolnának arra, hogy milyen károkat okoznak: anélkül nő jelentősen a lakosság, hogy ezt elbírnák az utak, iskolák vagy orvosi rendelők. Ez lehet egyszerű felelőtlenség is, de az is igaz, hogy az építésügy a korrupció egyik melegágya Magyarországon.

Zuglóban is jól látszik, egymás után nőttek és nőnek ki az újabb és újabb óriási tömbök a földből. A legújabban a Paskál második üteme, amelyben 750 új lakást adnak át hamarosan. Hatalmas üzlet ez, de hatalmas terhet is ró a környékre: a szakértői vélemény szerint 1200 autó jön-megy majd naponta, lényegében mind a 2X1 sávos Miskolci utcán vagy az Egressy úton növeli majd a dugót.

A visszaéléseket és a zuglói lakóparkokhoz hasonló túlépítést alapvetően két dologgal lehetne megakadályozni: világos, mindenki számára egyértelmű és számon kérhető szabályokkal, illetve a helyi közösségek bevonásával. Előbbi hiányára az idén márciusban elfogadott zuglói építési szabályzat a példa: módosítás elvileg szigorítja az elhelyezhető lakásszámot, de megengedi, hogy egyedi esetekben el lehessen ettől térni, vagyis a régi határértéknél is több lakást lehessen felhúzni. Ha tehát valaki el tudja intézni a kedvezményes elbírálást, sokkal több pénzt kereshet – miközben a túlépítéssel sokkal nagyobb tehet ró a zuglói emberekre.

A zuglóiak sokasága a dugóban kénytelen rostokolni minden nap az Egressy úton vagy a Miskolci utcán. A közlekedési nehézségek mögött végső soron egy ok áll: a túlépítés, aminek a politika eddig nem akart gátat szabni.”

Nyitókép: Hadházy Ákos Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés